nekad svjetski poznata ljepotica

Nakon teške dijagnoze skroz se povukla iz javnosti, zadnju informaciju o njoj je odao njezin muž prije tri godine

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Talijanska glumica Monica Vitti je svojim talentom stekla slavu diljem svijeta, a živi povučeno sa 16 godina mlađim mužem Robertom Russoom za kojeg se udala 1995. i ubrzo je potom saznala da je teško bolesna.

Monica Vitti (89) bila je filmska zvijezda 60-ih, a prije nekoliko godina je nestala iz javnosti kada su joj liječnici priopćili tešku dijagnozu. 

Glumica se rodila 3. studenog 1931. u Rimu i svojedobno je priznala da je imala jako nesretno djetinjstvo. Osjećala je da se roditelji prema njoj odnose drugačije nego prema dvojici njene braće. 

"Imala sam vrlo stroge roditelje. Moja dva brata imala su moć i slobodu. Ja sam bila nemoćna i povučena", pojasnila je. Takvo djetinjstvo ju je obilježilo za cijeli život, a u svijet glume je ušla sa 14 godina kako bi se maknula od svojih privatnih problema. 

"Kada sam sa 14 godina zaključila da mi je dosta života, shvatila sam da mogu glumiti, nastaviti se pretvarati da sam netko drugi i da makar malo nasmijem ljude na pozornici i ekranu", rekla je jednom.  

Kada je postala punoljetna, Monicina cijela obitelj je otišla u Ameriku bez nje. Ona je odlučila ostati u Italiji i školovala se na Nacionalnoj akademiji dramske umjetnosti u Rimu, a nakon završetka je svoje pravo ime Maria Luisa Ceccarelli promijenila u umjetničko Monica Vitti. 

Početak glumačke karijere joj je bio težak i s talijanskim kazalištem je gostovala po Njemačkoj te potom dobila nekoliko uloga u manjim filmovima i serijama prikazivanim na televiziji. 

Sve se promijenilo kada je upoznala poznatog režisera Michelangela Antonionija. On je 1957. pozvao Monicu da sinkronizira svoj glas u njegovom filmu "Krik". Vitti je snimala glas u studiju, a on Antonioni ju je promatrao što ona nije primijetila. 

Nakon nekog vremena joj je prišao. "Imate prekrasan vrat. Mogli biste biti zvijezda", rekao joj je kratko. Ubrzo nakon toga su započeli ljubavnu vezu i snimali su skupa jedan od najvećih Michelangelovih filmova, "Avanturu". Prikazan je na festivalu u Cannesu 1960. gdje su dobili velike ovacije, a nakon toga je oduševio publiku diljem svjeta. Pronaglašen je drugim najvećim filmom svih vremena dok je na prvom mjestu bio "Građanin Kane". 

Monica je za svoju ulogu osvojila Zlatni globus 1961. u kategoriji najbolje glumice. Vitti je Antonioniju bila ljubavnica i muza te su snimili u sljedećih nekoliko godina filmove "Noć", "Sumrak" i "Crvena pustinja" te se svi danas smatraju klasicima. 

Glumica je zaradom od filma "Avantura" kupila stan u Rimu, a Michelangelo se uselio na kat iznad nje i unutarnje stepenice su povezivale dva stana. Njihova ljubav je potrajala 10 godina i kako su pisali strani mediji, režiser je prekinuo vezu s Monicom. 

Vitti se okrenula karijeri i stekla je veliku slavu, no nije željela otići u Hollywood nego je odlučila ostati u Italiji i okrenula se filmovima lakše tematike. 

"Shvatila sam da imam talent za komediju kada sam recitirala tragične uloge na način koji je nasmijavao moje kolege na Akademiji. Tek sam kasnije shvatila kakav je to izvanredan dar", istaknula je glumica svojedobno. 

Monica je 80-ih odigrala svoje zadnje filmske uloge i tada je ostvarila i posljednju suradnju i s Antonionijem na filmu "The Mystery of Oberwald". Nakon toga se okrenula kazalištu u kojem je glumila, ali je radila i kao profesorica. 

Bavila se i pisanjem i režijom, no nije ostvarila uspjeh u tom području. Glumica se 1995. udala za 16 godina mlađeg scenarista Roberta Russoa s kojim je bila 10 godina u vezi i živjeli su skupa. Ubrzo nakon toga je doznala da boluje od Alzheimerove bolesti. 

Kada je saznala tešku dijagnozu, Monica se povukla iz javnosti i kako su pisali strani mediji, posljednji put je viđena 2002. u Parizu. Njezin muž Robert je prije tri godine u priopćenju otkrio da se brine o svojoj supruzi zajedno s medicinskim osobljem te da još uvijek žive u Rimu. Nakon toga nije bilo novih informacija o glumici. 

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Jelena Perčin Jelena Perčin Jelena Perčin Jelena Perčin +0 Jelena Perčin (FOTO: Igor Soban/PIXSELL) Nekad i sad Jelena Perčin nije se promijenila od početaka karijere, rijetko tko bi rekao da je od svog naočitog muža starija devet godina!

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene