Opasnost kruni

Krv nije voda: Harry i Edward VIII. abdicirali su zbog američkih glumica, ali nije im samo to zajedničko

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dvojica muškaraca rođena su u obitelji Windsor u razmaku od gotovo čitavog stoljeća, ali žive u dva potpuno drugačija svijeta. Imaju mnogo toga zajedničkoga, a između ostalog obojica vole vojsku, tulume i lijepe žene.

Princ Harry na prvi pogled ima potpuno drugačiju priču od brata svoga pradjeda, kralja Edwarda VIII., koji je abdicirao zbog američke glumice Wallis Simpson, ali ujedno imaju i puno toga zajedničkoga.

Pogledaj i ovo Princ Harry i Meghan Markle - 2 Raspada se idila? Meghan i Harry svojim su se postupcima zamjerili Amerikancima, nešto im je itekako zasmetalo: ''Dosta im je njihova žaljenja''

Dvojica muškaraca rođena su u obitelji Windsor u razmaku od gotovo čitavog stoljeća, ali žive u dva potpuno drugačija svijeta. Priču bivšeg kralja Edwarda VIII. i odabranice njegova srca Wallis Simpson imali smo priliku upoznati u  Netflixovoj seriji "The Crown", a osim što su i Edwarda i Harryja s njihovih pozicija maknule američke glumice, imaju štošta zajedničkog.

Ne propuštaju tulume

Harryjev partijanerski život započeo je kada je princ imao 16 godina. U to je vrijeme uhvaćen kako puši marihuanu i pije alkohol, a britanska kraljevska obitelj tijekom njegovih tinejdžerskih godina, ali i kasnije, imala je pune ruke posla s mladim raskalašenim princom. Najpoznatiji njegov tulum bio je onaj u Las Vegasu, gdje su ga fotografi uhvatili pijana s društvom u bazenu. Tijekom godina nije propuštao tulume ni u rodnom Londonu, a posjetio je i otok Hvar, gdje je također tulumario s društvom.

Edward je rano počeo pušiti pred majkom, a govorio joj je da želi živjeti kao moderan čovjek. Njegov otac George V. nije bio oduševljen njegovim stilom života, a u jednoj prigodi vikao je na njega te ga je otjerao iz prostorije nakon što su se posvađali.

Odlikovani vojnici

Princ Harry poznat je po svom služenju u vojsci, a jednom je prilikom izjavio kako mu je služenje u Afganistanu dalo slobodu od njegova života u kraljevskoj obitelji. Jedno je od njegovih najvećih postignuća osnivanje fonda za liječenje ozlijeđenih u vojsci.

Edward je također volio služenje u vojsci, a kada je izbio Prvi svjetski rat, imao je tek 20 godina. Bio je ustrajan u tome da ode u rat, a obožavao je razgovor s vojnicima iz svih klasa. Dvadeset godina nakon rata borio se za bolja prava vojnika koji su služili Velikoj Britaniji u Prvom svjetskom ratu.

Harry i Edward za svoje služenje vojsci odlikovani su medaljama za svoje činove.

Obožavaju Ameriku

Harry se zaljubio u SAD tijekom turneje 2013. godine kada je u Bijeloj kući bio na utakmici pola skupa s obitelji Obama. Princ i njegova supruga Meghan sada su odlučili većinu svog vremena provoditi u Sjevernoj Americi, a britanski mediji nagađaju kako će se preseliti onamo za stalno.

Edward je bio jednako očaran Amerikom, ako ne i više od Harryja. Oduševila ga je pristupačnost ljudi, a stalno je govorio kako je to mjesto za njegov život. Nakon što je abdicirao, preselio se onamo, a u Kanadi je kupio ranč, što je ujedno i jedina njegova nekretnina koju je ikada posjedovao.

Povezani su s obitelji

Prošle jeseni mediji su pitali Harryja o njegovoj vezi s bratom Williamom, na što je princ odgovorio kako će oni uvijek biti braća, unatoč tome što su trenutačno na drugačijim putevima u životu. Harry je rekao kako zna da će uvijek biti tu za Williama, a zna da će on jednako napraviti za njega.

Edward je također bio blizak sa svojom obitelji. Bio je najstariji od petero braće, a obožavao je vrijeme provoditi s bratom Bertijem, koji će kasnije postati kralj George VI. Nakon njegove abdikacije obitelj ga nije štedjela, morao je otići, a otišli su i svi njihovi dobri odnosi. Unatoč svemu, Edward je bio najdraži stric kraljice Elizabete II.

Majčina ljubav

Princeza Diana ostavila je veliki utjecaj na Harryja, o čemu princ inače mnogo govori. Još kao 18-godišnjak pričao je kako je njegova majka imala više hrabrosti od svih koje on poznaje da napravi nešto hrabro, a on je htio nastaviti njezinim stopama. U nekoliko navrata pričao je o tome koliku je traumu doživio kada mu je majka preminula.

Edward je također bio blizak s majkom, kraljicom Mary. Tu ipak govorimo o kasnom viktorijanskom dobu u kojem je uloga majke bila drugačija od današnje, pogotovo u kraljevskoj obitelji. Kraljica Mary uvijek je bila uz svoga sina i jako je utjecala na njega, no sve se promijenilo nakon što je on abdicirao zbog američke glumice.

Američke razvedenice

Harryja još od prije vjenčanja s Meghan uspoređuju s Edwardom zbog Wallis Simpson, a nakon posljednjih zbivanja na kraljevskom dvoru sve više se uspoređuju ti brakovi. Meghan i Wallis prije braka s članovima kraljevske obitelji već bile u braku, a više opasnosti za krunu izazvao je brak Edwarda i Wallis nego onaj Harryja i Meghan.

Edward je upravo zbog braka abdicirao s prijestolja, ali u Harryjevu slučaju situacija je drugačija jer nije on nasljednik krune, već njegov brat William te nakon toga njegova djeca. Unatoč činjenici da su situacije i vrijeme u kojem su se one dogodile drugačije, teško je reći da se u većini stvari ta dva braka neodoljivo podudaraju.

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Beyonce (Foto: Getty Images) Beyonce (Foto: Getty Images) Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) +1 Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Celebrity Pogledajte Beyonceinu neprocjenjivu reakciju u trenutku kada Harry moli posao za Meghan

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene