Pozamašna kolekcija

Koje priče kriju skupi modni dodaci najpoznatijih princeza i kraljica? Ukrasi koje su nosile vrijede milijune

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kate Middleton nosila je tijare koje su krasile glavu princeze Diane, kraljica Elizabeta je brojne dobila od svoje majke, a neke je čak ugrabila i Camilla Parker Bowles. Donosimo priče iza skupih modnih dodataka princeza i kraljica.

Krune i tijare u vlasništvu britanske kraljevske obitelji već stoljećima krase glave brojnih njezinih pripadnica. Kraljica Elizabeta, Kate Middleton i princeza Diana nosile su fascinantne skupe dodatke, a priče iza njih iznenadit će vas, kao i njihova cijena.

Pogledaj i ovo Kate Middleton - 1 Prava princeza Evo kako je Kate Middleton odala počast pokojnoj kraljici Elizabeti te još jednom pokazala da je dostojna buduće titule kraljice

Kraljičina majka, kraljica Mary, dobila je kao vjenčani poklon tijaru od odbora djevojaka Girls of Great Britain and Ireland. Tijara je i nazvana po odboru, a kraljica Mary darovala ju je svojoj kćeri, današnjoj britanskoj kraljici, također kao vjenčani poklon. Tijara je s godinama postala zaštitni znak kraljice Elizabete.

Kruna koja je izrađena za krunidbu kralja Georgea 1821. godine također je u obitelji Windsor već desetljećima. Nosile su je kraljica Victorija i kraljica Mary, a kraljica Elizabeta ju je također nosila na svojoj krunidbi. Kruna ima 1333 dijamanata, a u vrijeme kada je izrađena koštala je oko 10.000 dolara. Današnja njezina vrijednost procjenjuje se u milijunima.

Kraljica je na dan svog vjenčanja dobila oko 100 burmanskih rubalja, a dala ih je izraditi u tijaru 1973. godine. Kombinirala ih je s dijamantima iz druge tijare koja se u jednom trenutku raspala.

Cartier je 1936. godine izradio tijaru koju je dobila Kraljica majka od svog supruga prije njihovog vjenčanja. Poklonila ju je kraljici Elizabeti na njezin 18. rođendan, a osim kraljice nosila ju je i njezina sestra Margaret. Osim toga, tijara je poznata i po tome da je krasila glavu Kate Middleton na dan njezinog vjenčanja s pricom Williamom prije devet godina. Prema tvrdnjama stručnjaka, tijara ima 739 briljanata i 149 dijamanata.

Sama kraljica na dan svoga vjenčanja je nosila tijaru koja je 1919. godine izrađena za kraljicu Mary. Nosile su je Elizabeta i njezina kći Anne, koja se također udala s tom tijarom na glavi.

Kraljica Elizabeta ima pozamašnu kolekciju tijara i kruna, a mnoge je dobila od svojih roditelja. Majka joj je tako poklonila i tijaru koju je za kraljicu Victoriju dao dizajnirati princ Albert. Kraljica majka od svih je tijara tu najviše voljela nositi. Elizabeta je za svoju krunidbu dobila i brojne darove iz Brazila, među kojima su bili smaragdi. Kraljica je od njih izradila tijaru, naušnice i ogrlicu.

Tijara koja je originalno izrađena za kraljicu Mary 1900. godine dospjela je u ruke kraljice, koja ju je proslijedila princezi Diani kao vjenčani poklon. Supruga njezinog sina, Kate Middleton, nekoliko je puta viđena s tom tijarom na glavi. Princeza Diana je pak najčešće nosila tijaru koja potječe iz njezine vlastite obitelji. Nosila ju je na dan vjenčanja s princom Charlesom, ali na glavi su je imale i njezine sestre na dan njihovih vjenčanja.

Vojvotkinja od Cornwalla, Camilla Parker-Bowles, najčešće nosi tijaru pod imenom Greville. Pripadala je Margaret Helen Greville, koja ju je dala kraljici Mary. Tijara je trenutačno u vlasništvu Camille, a dobila ju je nakon što se udala za nasljednika britanske krune, princa Charlesa.

Vrijednost svih tijara koje posjeduje britanska kraljevska obitelj danas se procjenjuje na desetke milijuna dolara.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene