Sjećate ih se?

Prva Dora održana je 1993. godine, a ovo je prvih pet izvođača koji su nas predstavljali na Euroviziji

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Prva Dora pod imenom kakvim je znamo i danas održana je 1993. godine, a odonda se održava do danas, s pauzom od nekoliko godina,

Dora ili Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije održava se od 1992. godine kada su se izvođači prvi put natjecali za odlazak na Euroviziju.

Pogledaj i ovo In Magazin: Let 3 - 2 nema mjesta diskriminaciji Evo što Mrle i Prlja poručuju onima koji misle da je njihov nastup provokativan: ''Ako mogu ženske mlade stražnjice...''

Te godine natjecanje se zvalo Crovizija, no Hrvatska tada nije bila na Euroviziji s pjesmom "Aleluja" grupe Magazin, koja je pobijedila na Croviziji. Godinu kasnije održala se prva Dora pod imenom kakvo ima i sada, a s pauzom između 2010. i 2019. godine održava se do danas. Ovogodišnja Dora održat će se u Sportskoj dvorani "Marino Cvetković" u Opatiji 29. veljače, a natjecat će se 16 pjesama. Donosimo pregled prvih pjesama koje su pobijedile na Dori.

1993.

Dora je održana u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, a natjecalo se 15 sudionika, od kojih je jedan bio diskvalificiran. Pobijedila je grupa Put s pjesmom "Don't Ever Cry", koja je na Euroviziji ostvarila 15. mjesto.

1994.

Godinu kasnije Dora se održala u istoj dvorani, 20. ožujka 1994., a od 21 kandidata pobjedu je odnio Tony Cetinski s pjesmom "Nek' ti bude ljubav sva".

1995.

Na trećoj Dori koja je održana također u Opatiji natjecalo se 20 sudionika. Pobjedu su odnijele grupa Magazin & Lidija s pjesmom "Nostalgija". Pjesma je na Eurosongu ostvarila visoko šesto mjesto.

1996.

"Sveta ljubav" Maje Blagdan pobijedila je na Dori koja se održala 3. ožujka 1996. godine u Opatiji. Na Euroviziji koja se te godine održala u Norveškoj pjevačica je osvojila najbolje mjesto Hrvatske dotad. U finalu je završila ne četvrtom mjestu.

1997.

Peti Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije održao se 9. ožujka 1997. godine u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, a natjecalo se 20 sudionika. Pobjedu je odnijela grupa E.N.I. s pjesmom "Probudi me". Na Euroviziji u Irskoj s tom smo pjesmom osvojili 17. mjesto.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene