Procurili detalji

Nastanak legendarnog filma obilježili su brojni skandali zbog kojih su mnogi bili uvjereni da će biti propala priča

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Russel Crowe za ulogu u filmu "Gladijator" dobio je Oscara za najboljeg glumca, a film je pokupio pet zlatnih kipića. Iza kamera stvari nisu bile tako bajne.

Otkako je Russell Crowe utjelovio Maksima Decidija Meridija, prijatelja cara Marka Aurelija kojeg izdaje i ubije njegov sin Komod, prošlo je dvadeset godina. Još i danas legendarni film Ridleyja Scotta jedan je od najboljih u povijesti, a kao i ime glavnoga lika, sve je u filmu bilo "maksimalno".

Pogledaj i ovo Chris Hemsworth (Foto: Profimedia) Nakon 20 godina Kultni film dobiva nastavak, glavni junak pronašao je savršenog čovjeka s kojim želi nastaviti svoju gladijatorsku priču?

Budžet filma bio je oko 103 milijuna dolara, a zaradio je čak 460 milijuna dolara nakon što je objavljen. "Gladijator" je dobio i pet nagrada Oscar, među kojima su i one u kategoriji najboljega glumca i najboljeg filma te godine.

Na početku snimanja mnogi su tvrdili da će film biti propali slučaj, uključujući i njegovu zvijezdu, glumca Russella Crowea. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno. Osim Crowea "Gladijator" je u zvijezde vinuo i Joaquina Phoenixa, koji je odglumio Komoda.

Na samome početku snimanja filma bilo je dosta nejasnoća, a najveća od njih bila je scenarij koji nije bio dovršen. Upravo to bio je alarm za Russella Crowea, koji se bojao da će mu film uništiti blistavu karijeru koju je tada gradio.

Snimanje su odradili u Engleskoj, Malti, Italiji i Maroku, a kako bi potaknuo svoj tim da bude što bolji, Ridley Scott glumce i producente natjerao je da pogledaju "Spašavanje vojnika Ryana". Smatrao je da će im to biti dobra inspiracija, a govorio im je da njihove scene moraju biti bolje od onih snimljenih u tom filmu.

Ozljede i brojne svađe

Nije sve prošlo bezbolno ni fizički. Crowe je tada bio u srednjim tridesetim godinama, a producenti su mu zabranili da igra nogomet na snimanju filma kako se ne bi ozlijedio. Nije ih poslušao pa je završio s nekoliko ozljeda, uključujući i nekoliko prijeloma kostiju. "Naravno da ćeš se ozlijediti dok snimaš dinamične scene u kojima se moraš valjati po tlu i boriti se s drugim ljudima", rekao je Crowe nakon snimanja. Djimon Hounsou glumio je jednog od gladijatora, a rekao je kako je umalo kolegu glumca ubo u glavu dok su snimali scenu borbe.

Scenarij za film iz dana u dan sve se više mijenjao, toliko da u jednom trenutku nitko nije znao kakva će biti sljedeća scena. Dok su snimali u Maroku, William Nicholson pridružio se timu te je prepravljao napisano cijelo vrijeme. Originalni scenarist filma David Franzoni pridružio se setu nakon što je odustao na početku, a sjetio se trenutaka kada je sjedio u pustinji te je u pijesku crtao scene koje bi se mogle dogoditi.

Nije nedostajalo ni svađa na setu. Ego je radio svim glumcima, a Crowe je jednom prilikom zbog nesporazuma na setu producentu prijetio da će ga ubiti vlastitim rukama. Glumac je inače poznat po ishitrenom temperamentu, no kasnije je rekao kako mu je to u životu donijelo više dobroga nego lošeg te su na kraju sve nesporazume riješili. Najčešće se svađao s režiserom filma Scottom, a kako su govorili kolege sa seta, svađe su bile brutalne.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene