Nominiran za 6 Oscara

Ljude s demencijom više nikada nećete gledati istim očima. "Otac" je film o gubitku pamćenja koji nikada nećete zaboraviti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Anthony Hopkins i Olivia Colman zvijezde su filma "Otac", koji na dosad neviđen način prikazuje kako funkcionira um osobe koja boluje od demencije.

Malo je koji film tako uspješno prikazao svu krhkost ljudskog sjećanja i uspio gledateljima dočarati što se događa u glavi dementne osobe kao ovogodišnji miljenik kritičara i publike, film "Otac" s Anthonyjem Hopkinsom i Olivijom Coman u glavnim ulogama.

Pogledaj i ovo Emily Ratajkowski - 5 level pro! Sa sigurnošću možemo reći da ovakvu haljinu još nismo vidjeli, a svaka čast i njoj što ju je odlučila obući jer...

"Otac" je nominiran za čak šest Oscara među, kojima su i oni za najbolji film, najboljeg glavnog glumca (Hopkins) i najbolju sporednu glumicu (Colman) i bit će pravo čudo ako na predstojećoj dodjeli u nedjelju ne osvoji pokoji zlatni kipić.

Anne (Olivia Colman) dolazi u posjet svom dementnom ocu Anthonyju (Hopkins) nakon što je on svojim ponašanjem otjerao još jednu njegovateljicu. Tvrodglav, ali beskrajno šarmantan, nije svjestan kako njegovo pamćenje više ne funkcionira te zbunjeno prolazi kroz dva života - onaj u svojoj glavi i onaj ljudi koji ga okružuju.

U filmu tako pratimo Anthonyjev odnos sa kćerima, zetovima i njegovateljicama, no baš kao ni njemu, ni nama nije uvijek jasno tko je tko. Zbog slomljenog sjećanja tako ni u jednom trenutku ne možemo znati gledamo li zaista njegov život ili samo slike koje proizvodi njegov dementni um.

Kritičari su film dočekali ovacijama hvaleći vrhunsku režiju i scenarij Floirana Zellera te izvedbe Hopkinsa i Colman. Mnogi su zaključili kako nas film na jedinstven način smješta u um dementne osobe.

Bez pretjerane sentimentalnosti, "Otac" gotovo dokumentaristički pokazuje što znači biti star, nemoćan i prepušten brizi drugih.

Na trenutke uznemirujući, ali uvijek iskren, "Otac" nikada ne podilazi gledateljima jeftinom patetikom. Umjesto namještenih suza, gledatelja tjera da svijet na sat i pol promatra očima čovjeka koji se više ne može pouzdati u vlastita sjećanja.

Iako progovara o problemima starosti i gubitka pamćenja, "Otac" je film koji nikada nećete zaboraviti.

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Zac Efron (Foto: AFP) Zac Efron i Lily Collins (Foto: AFP) Zac Efron (Foto: Getty Images) Zac Efron (Foto: Getty Images) +0 Zac Efron i Lily Collins (Foto: AFP) Celebrity Bio je seks simbol, a sad se svi pitaju što mu se dogodilo: Ismijavaju ga i uspoređuju s glumcem koji zgrožava izgledom

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Maja Šuput i Frano Ridjan - 1 Maja Šuput i Frano Ridjan - 2 Maja Šuput i Frano Ridjan - 4 Maja Šuput i Frano Ridjan - 8 +3 Maja Šuput i Frano Ridjan - 7 Celebrity Evo koji je nepoznati detalj o Frani Ridjanu najviše iznenadio Maju Šuput: "Znala sam da dere kolo, ali..."

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene