uz ovo nema spavanja

Generacijama ulijevaju strah u kosti: Tko su najslavniji ubojice s filmskog platna?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Freddy Krueger, Michael Myers, Jason Voorhees, Ghostface i Leatherface imena su koja malo kome ne izazivaju jezu i noćne more.

"Strah u Ulici brijestova", "Noć vještica", "Petak 13.", "Vrisak" i "Teksaški masakr motornom pilom" kultni su klasici u žanru horora. Svatko tko je gledao ove filmove sjeća se zloglasnih ubojica koji svojom pojavom lede krv u žilama. Prisjetili smo se velike četvorke i njihovih filmskih franšiza s kojima ne možete pogriješiti ove Noći vještica.

Pogledaj i ovo showbuzz Zanimljivo Kakve veze imaju 'Zvjezdane staze' i 'Noć vještica'? Odgovor će vas iznenaditi

Počnimo s najprikladnijim hororcem, klasičnim slasherom "Noći vještica". Originalni film je izašao 1978. pod redateljskom palicom žanrovskog majstora Johna Carpentera.

Glavni lik, i naš prvi slavni ubojica, je Michael Myers, psihopat koji se skriva iza bijele gumene maske. Radnja filma odvija se u fikcionalnom gradiću Haddonfieldu uoči Noći vještica. Lokalne tinejdžere progoni i ubija Myers koji je pobjegao iz ludnice. Tamo je završio 15 godina ranije zbog ubojstva svoje sestre, Judith.

Drugi klasični slasher koji je definirao žanr je "Petak 13.". U njemu su utjelovljene klasične strašne priče koje se pričaju na kampiranju uz vatricu. Originalni film izašao je 1980. i također pokrenuo seriju od 12 filmova.

Radnja se odvija u noći kobnog datuma u fikcionalnom kampu "Crystal" za kojeg se priča da je uklet. Antagonist ove priče je Jason Voorhees koji se u jezeru "Crystal" navodno utopio kao dijete jer je bio zanemaren od strane animatora i ostale djece.

Jason je u filmu odrastao i odlučuje se osvetiti tako da proganja i ubija tinejdžere koji su se ondje usudili doći kampirati i to pod okriljem bijele hokejaške maske.

Film je nastao samo dvije godine nakon velikog uspjeha "Noći vještica" pa se smatra kako je redatelj Victor Miller bio inspiriran Carpenterovim remek djelom jer je znao da će mu takav film ostvariti veliki profit.

Još jedan klasik 80-ih došao je u vidu franšize "Straha u Ulici brijestova". Prvi od devet filmova iz serije nastao je 1984. Redateljsku ulogu potpisuje veliki Wes Craven, još jedan od majstora žanra koji će u 90-ima snimiti kultni "Vrisak".

Ono što razlikuje "Strah u Ulici brijestova" od ostalih je element fantazije u vidu trećeg slavnog ubojice, glasovitog Freddyja Kruegera.

Prema priči, Freddy je bio serijski ubojica djece kojeg su ožalošćeni i bijesni roditelji zapalili živog. Njegov lik, doduše, nastavio je terorizirati mještane fikcionalnog gradića Springwooda u njihovim snovima. Ubojica iz noćnih mora poznat je po šeširu, zapaljenoj koži na licu i metalnoj kandži kojom rasparava svoje žrtve.

Druga Cravenova hit serija filmova koju ćemo spomenuti je "Vrisak" iz 1996., omiljena horor sapunica koja je obilježila 90-e i lansirala karijere svojih zvijezda Davida Arquettea, Courteney Cox, Rose McGowan i Matthewa Lillarda.

Radnja zvuči poznato jer je u centru pozornosti ponovno srednjoškolka, ovoga puta Sydney Presscott (Neve Campbell) koju progoni ubojica u kostimu takozvanog "ghostfacea" koji je, od izlaska filma do danas, postao neizbježan na svakim maškarama ili Halloween partijima.

Ono što razlikuje "Vrisak" od ostalih filmova je crni humor, namjerno korištenje klišeja i općenito parodiranje i reference na prave slashere poput ranije spomenutih. Također se vrijedi prisjetiti i malene, ali zapamćene uloge Drew Barrymore na početku filma koja postaje prva žrtva Ghostfacea nakon što se javlja na kućni telefon.

Posljednji, ali jednako bitan slavni filmski ubojica kojeg ćemo spomenuti je Leatherface iz "Teksaškog masakra motornom pilom". Najkrvaviji od filmova s naše liste ujedno je i najstariji, snimljen je 1974., a režirao ga je Tobe Hooper.

Grupa prijatelja izgubi se na putovanju kroz ruralni dio Teksasa i upada u zamku obitelji kanibala. Naziv filma odaje na koji način ih proganja glavni antagonist, Leatherface - gorostasan i nijem čovjek koji nosi masku napravljenu od ljudske kože i ubija motornom pilom.

"Masakr" je bio prvi film na kojem su se tvorci lukavo sjetili reklamirati ga na način da su uvjerili publiku da je radnja bazirana na stvarnim događajima.

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Melania Trump (Foto: AFP) Celebrity Pogledajte Melanijinu urnebesnu reakciju na Trumpovo navijanje na utakmici, njezin izraz lica sve govori što o tome misli!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene