Inspiriran stvarnom osobom?

Evo tko je bio Arsene Lupin, lik čije lopovske avanture prate milijuni gledatelja diljem svijeta

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Serija "Lupin" trenutačno je jedna od najgledanijih u svijetu i obara rekorde gledanosti.

Serija "Lupin" ovih je dana jedna od najpopularnijih u svijetu i uspjela je oboriti rekorde hvaljenog "Bridgertona" i "Damina gambita", a takvom uspjehu te francuske serije malo tko se nadao.

Pogledaj i ovo Bojana Gregorić Vejzović, Gordan Vogleš Ovo nitko nije očekivao! Supružnici Bojana Gregorić i Enes Vejzović iznenadili zajedničkim pojavljivanjem, a oduševili su čak i svjetsku zvijezdu: "Idemo malo u goste"

Njezina priča temeljena je na liku Arsenea Lupina, a glavna uloga pripala je Francuzu Omaru Syju. On glumi Assanea Diopa, koji preuzima Lupinovu ličnost. Riječ je o klasičnoj priči o lopovu koji je ujedno i jedan od najvećih svjetskih prevaranata. Neki seriju uspoređuju s "Money Heistom" i "Sherlockom Holmesom", a jedan od njezinih redatelja je Louis Leterrier, koji je napravio film "Majstori iluzija".

Diop je u seriji nadahnut Lupinovim trikovima i zanatom, koje odluči iskoristiti u kombinaciji sa svojom osobnošću da osveti oca koji je optužen za zločin koji nije počinio.

No tko je zapravo bio Arsene Lupin? Njega je još davne 1905. godine stvorio francuski autor Maurice Leblanc, a izvorno se zvao Lopin, što je kasnije promijenjeno jer se tako zvao i jedan francuski političar koji se zbog toga, naravno, žalio.

O njemu je izdano nekoliko kratkih priča u časopisu "Je sais tout", a prva od njih nosila je naziv "Uhićenje Arsenea Lupina", ali lik se nastavio razvijati kroz čak 17 romana i 39 kratkih priča istog autora. Novele su kasnije spojene u knjige, a danas ih brojimo ukupno 24.

Lupin je tijekom povijesti poslužio kao inspiracija drugim autorima koji su ga oživjeli na sceni, kazališnim daskama, na ekranima, pa čak i u stripovima. Postao je poznat po tome što je uvijek uspio poraziti neprijatelje koji su prikazani kao veći negativci od njega samoga, a samim time mu je dana i titula svojevrsnog heroja.

Neka istraživanja pokazala su kako je Leblanca za stvaranje Lupinova lika i djela zapravo nadahnuo francuski anarhist Marius Jacob, koji se spominje od 1879. godine i koji vjerojatno nije ni mogao zamisliti kakav će trag jednog dana ostaviti u popularnoj kulturi. 

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Bruno Petković Celebrity Bruno Petković i Iva Šarić skrivali su da su zajedno, a sad čekaju prvo dijete, lijepa manekenka trudna je pet mjeseci!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene