Nagrađivani komad

Ne propustite zagrebačku premijeru Ulyssesove predstave "Tko se boji Virginije Woolf?“ u ZKM-u

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Premijera predstave "Tko se boji Virginije Woolf?" bit će održana u ZKM-u.

Zagrebačka premijera ovogodišnje uspješnice kazališta Ulysses ”Tko se boji Virginije Woolf” u režiji Lenke Udovički, održat će se 11. prosinca u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Pretpremijera će biti dan ranije, 10. prosinca, a predstava će biti izvedena i 12. prosinca. Zagrebačka publika imati će priliku u ZKM-u pogledati predstavu i u veljači i ožujku 2020.

Pogledaj i ovo Ništa im neće bit "Ništa im neće bit" Kazalište Moruzgva s veseljem najavljuje svečanu 50. izvedbu predstave koja je na prvo gledanje osvojila srca publike

Predstava je nastala u koprodukciji kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, premijerno je izvedena 29. srpnja 2019. na Malom Brijunu, a svoju beogradsku premijeru doživjela je 9. listopada 2019., nakon čega je uvrštena u redovni repertoar tog kazališta.

"Tko se boji Virginije Woolf?“ izuzetno je dobro prihvaćena od publike i kazališnih kritičara, a Rade Šerbedžija je za ulogu Georgea dobio ovogodišnju Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu. Predstava je do sada gostovala na međunarodnom festivalu "Joakim Inter Fest“ u Kragujevcu te na međunarodnom festivalu "Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, gdje je Rade Šerbedžija dobio ”Zoranov brk” i statuu Zorana Radmilovića kao najbolji glumac na festivalu.

Uz Šerbedžiju u predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš (Martha), Milan Marić (Nick) i Romina Tonković/Nika Ivančić (Honey).

"Tko se boji Virginije Woolf?“, komad koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način.

Sredovječni bračni par Martha i George u sitne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. U toj se noći raskrinkava lažna idila učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu. Odabir tako nekonvencionalnog vremena za konvencionalna druženja otvara dramski prostor nizanju scena koje nam dopuštaju da zavirimo iza kulisa socijalno prihvaćenog kodeksa ponašanja.

Noć u kojoj se pod izlikom suviška alkohola ruše ograde društvenih pravila, onih koje malograđanskom sigurnošću jamče takozvani uspjeh, nemilosrdno se propituje naličje ove naše kulture i civilizacije. Kao i nama, i ovim je likovima lakše egzistirati pod krinkom normalnog života nego skinuti maske i riskirati nepovratni gubitak vlastitih oslonaca u toliko potrebnim životnim iluzijama. A one te noći, vjerojatno tek do slijedećeg jutra, padaju. Ali iskrenost ne donosi katarzu, već otvara prostor boli i patnje.

Suvremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu "novu" generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam.

Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Stefano Katunar, koreografiju Matija Ferlin, a autori glazbe su Davor Rocco i Nigel Osborne. Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, asistentica režije je Rajna Racz, a asistentica scenografa Paola Lugarić.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Britney Spears (Foto: Profimedia) Britney Spears, Sam Asghari (Foto: Profimedia) +0 Britney Spears, Sam Asghari (Foto: Getty Images) Celebrity Posrnula princeza prošetala se u prozirnoj majici bez grudnjaka i izgubljenog pogleda, ne izgleda najbolje...

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene