kino europa

Na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina pokrenuta online videoteka filmova koji su bili dio redovnog repertoara

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Na platformi je u ovom trenutku dostupno četrdesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine.

U srijedu, 8. travnja, na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa pokrenuta je platforma Kino Europa Online (kinoeuropa.hr) za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu redovnog repertoara. Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj ove platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu.

Pogledaj i ovo showbuzz U hrvatskim kinima Zviždači, ubojice i čudni ljudi iz podruma - najšokantniji dokumentarci godine

Na platformi je u ovom trenutku dostupno četrdesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, u vrijeme dok je ovim kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. Izbor uključuje filmove važnih suvremenih autora poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena. Također, gledatelji će moći birati između velikih festivalskih pobjednika kao što su “Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju” Roya Anderssona (Zlatni lav u Veneciji) i “Kvadrat” Rubena Östlunda (Zlatna palma u Cannesu), ali i velikog broja filmova koje su prethodni festivalski uspjesi doveli do nominacija za Oscare i Zlatne globuse, poput filma “Saulov sin” Lászla Nemesa koji je Oscara za najbolji strani film osvojio 2016.


Žanrovski raznovrstan izbor uključuje moćne drame kao što su “Ovnovi” Grímura Hákonarsona i “Julien u sredini” Xaviera Legranda, političke biografske trilere “Hannah Arendt” Margarette von Trotha i “Neruda” Pabla Larraína te dirljive filmske priče o odrastanju, energični “Cure” Céline Sciamma, duhoviti “Novi klinac” Rudija Rosenberga i potresnu “Sicilijansku bajku” Fabija Grassadonije i Antonija Piazze. Ljubav je snažna, senzualna i zabavna u filmovima “Alabama Monroe” Felixa von Groeningena, “Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija” Juhe Kuosmanena i “Pogrešna dostava” Ritesha Batre, a neizostavna i u izboru filmova za najmlađu publiku. Naime, Kino Europa Online donosi i neke od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća kao što su “Moja sestra mršavica” Sanne Lenken, “Moje neobično ljeto s Tess” Stevena Wouterlooda i animirani filmski hit “Moj život kao Tikvica” Claudea Barrasa. Cilj je u narednim tjednima proširivati ponudu u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🎂 Na 95. rođendan kina predstavljamo vam novu internetsku platfomu Kino Europa Online posvećenu omiljenom mjestu koje je gotovo cijelo stoljeće bilo dom filmskoj umjetnosti, a danas je zatvoreno. U ovom trenutku možete pogledati četrdesetak filmova koji su bili dio redovnog repertoara, a svake srijede i nedjelje objavljivat ćemo kôdove za besplatno gledanje odabranih naslova!🎞 ➡️ www.kinoeuropa.hr . . . . #ostanidoma #kinoeuropaonline #kinoeuropa #mislistogledas

A post shared by Kino EUROPA (@kino_europa) on


Programe kina Europe godišnje je posjećivalo oko 120 tisuća filmofila, a kvalitetu i važnost ove institucije potvrdila je i Mreža europskih kina Europa Cinemas dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016. godini, najznačajnije godišnje priznanje te organizacije posvećene poticanju distribucije i promociji europskog filma. Unatoč rezultatima Grad Zagreb bez konkretnih planova i mjera za obnovu zatvorio je kino Europu u lipnju 2019. upravo pod izlikom nužne renovacije.

Prekid rada kina označio je prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega bila okupljena; zajednice koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma.


Iako je realizacija platforme Kino Europa Online počela mnogo ranije kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog zatvaranjem kina Europa, činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19. S nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja.

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr, na kojoj će biti moguće pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, cijene najma filma kretat će se od 1.5 do 2.5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK), a u narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat ćemo kôdove za besplatno gledanje odabranih naslova. Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene