Scene koje nisu za svakoga

Ovaj film generacije pamte kao najstrašniji domaći horor, jedan čovjek čak je i umro na njegovu prikazivanju

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Prvi jugoslavenski horor film, kultna "Leptirica", snimljen je davne 1973. Redatelj Đorđe Kadijević našao je inspiraciju u narodnim legendama o vampirima.

"Leptirica" je poznata kao prvi regionalni hororac. Kad je došla u kina diljem bivše Jugoslavije 1973. potpuno je šokirala domaću publiku.

Redatelj Đorđe Kadijević film je snimio prema priči Milovana Glišića, "Posle devedeset godina", koju je srpski pisac napisao davne 1880. prema narodnim legendama o vampirima.

Radnja filma odvija se u malenom selu Zelinje gdje lokalno stanovništvo, uglavnom mlinare, terorizira zloglasni vampir Sava Savanović. Film također prati zabranjenu ljubav siromašnog mlinara Strahinje (Petar Božović) i zgodne kćeri lokalnog šefa, plavokose Radojke (Mirjana Nikolić). Njih dvoje postaju žrtvama vampira Save, a mlada Radojka tragično stradava na kraju filma.

Najpoznatija i najstrašnija scena nalazi se na kraju filma kad zgodna mlada glumica Mirjana Nikolić biva pretvorena u monstruoznu vampiricu. Njezino blatno lice i oštri zubi mnogima su se zauvijek urezali u pamćenje.

Starije generacije pamte "Leptiricu" kao jedan od najstrašnijih filmova domaće kinematografije i izvor mnogih noćnih mora. Dok se film premijerno prikazivao u kinu u Skopju, jedan čovjek doživio je srčani udar i preminuo za vrijeme gledanja.

Tragični događaj samo je pobudio još veće zanimanje za filmom i stvorio mu kultni status koji preživljava i danas. Mnogi filmoljupci i oni koji posebno vole žanr horora tvrde da je "Leptirica" jugoslavensko remek djelo i najuspješniji horor bivše države.

Selo Zelinje stvarno je mjesto i mlin koji možete vidjeti u kadrovima filma još uvijek postoji. Priče o vampirima vrlo su čest motiv u hrvatskim i sprskim narodnim legendama iz 18. stoljeća.

Sava Savanović, inspiracija i glavni antagonist "Leptirice", najpoznatiji je srpski vampir koji je, navodno, stvarno postojao i živio u selu Zarožje, gdje je opsjedao lokalni mlin uz rijeku Rogačicu.

Neki od komentara gledatelja koji se sjećaju horora dočaravaju njegov kultni status: "Nakon gledanja "Leptirice", i grof Drakula spava sa upaljenim svjetlom", "Tko je gledao Leptiricu sa sedam godina, nije spavao do 25. (narodna izreka)".

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene