Premijeri ususret

Kako je bog vina, plodnosti i ekstaze doveo 12 žena do psihoterapije? Saznati možete od petka!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kazališna ponuda Zagreba od četvrtka će biti bogatija za još jednu predstavu. Radi se o koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Kazališta Ulysess, čiju režiju potpisuje Lenka Udovički. Predstavu punu ženskog bola tumači 12 vrsnih glumica koje zajendo prolaze kroz - psihoterapiju.

Nakon premijere u srpnju 2018. na Malom Brijunu, starogrčka tragedija Bakhe Kazališta Ulysses u režiji Lenke Udovički od siječnja 2019. postaje dio redovitog repertoara Zagrebačkog kazališta mladih.

Pogledaj i ovo Nova predstava ZKM-a ostavlja bez daha (Foto: ZKM) "Eichmann u Jeruzalemu" Gorko kazališno iskustvo koje ostavlja bez daha: Banalnost zla i intima traume holokausta na daskama ZKM-a

Dvanaest žena nalazi se na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog i kapitalističkog svijeta u kojem je postalo nedopustivim pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu. Bakhe u ovome čitanju progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno u jednome trenutku rezultira pucanjem, eksplozijom, kad pojedincu, ovdje ženi, ne preostaje ništa drugo osim bijega u destrukciju, u nesretnu potragu za vlastitim identitetima osuđenima na izgubljenost u globalizacijskim trendovima još muškoga društva.

Upravo je zbog tog razloga, što je ujedno i posebnost ove predstave, podjela isključivo ženska. U Euripidovo doba sve su uloge izvodili muški glumci, premda je upravo Euripid bio prvi koji se najviše usredotočio na ženske likove i njihovu psihološku analizu.

Dioniz ili Bakho, antički bog vina, plodnosti, ekstaze i kazališta, bog je koji nas tjera da prelazimo granice, žene sputane društvenim okvirima odvlači u šumu, gdje postaju njegove divlje, pijane, orgijastične svećenice – bakantice.

Premijera će se održati 18. siječnja 2019. u 20 sati. 

Glumi 12 glumica: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak i Lucija Barišić.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene