Istina priča

Borba za sliku vrijednu stotine milijuna dolara završila je na sudu jer jedna žena nikako nije htjela odustati od nje

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Filmska priča o slavnom portretu Gustava Klimta "Žena u zlatnom" govori o istinitim događajima tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, za kojeg su nestale brojne vrijedne umjetnine.

Film "Žena u zlatnom" prava je poslastica za ljubitelje povijesti, ali i umjetnosti. Ova biografska drama snimljena 2015. godine, koju je režirao Simon Curtis, a napisao Alexi Kaye Campbell, okupila je jaka glumačka imena koja su joj dala dodatnu draž.

U glavnim ulogama našli su se oskarovka Helen Mirren, miljenik žena Ryan Reynolds, njemačko-španjolski glumac Daniel Brühl i bivša holivudska slatkica Katie Holmes. Radnja filma temelji se na istinitoj priči Marije Altmann, koja je u Los Angeles stigla kao židovska izbjeglica tijekom Drugog svjetskog rata, a koja sa svojim mladim odvjetnikom Randyjem Schoenbergom gotovo deset godina vodi borbu zbog povratka jedne posebne slike u njezinu obitelj.

Riječ je o legendarnoj slici Gustava Klimta, točnije o portretu Adele Bloch-Bauer, koja je bila Marijina teta, a koji su nacisti njezinoj rodbini ukrali u Beču neposredno prije početka Drugog svjetskog rata.

Maria je sa svojom pravnom borbom za dragocjeno obiteljsko nasljeđe dovela čak do Vrhovnog suda SAD-a, koji je i presudio u slučaju Republike Austrije protiv Altmann.

Film je inače bio prikazan u posebnoj kategoriji Berlinalea iliti Berlinskog međunarodnog filmskog festivala, nakon čega je premijerno bio prikazan u Velikoj Britaniji, a potom i u SAD-u.

O popularnosti i potražnji slavnog portreta govori i zanimljiv podatak da je medijska mogulica i televizijska voditeljica Oprah Winfrey čak deset godina bila ponosna vlasnica drugog najpoznatijeg Klimtova portreta "Žene u zlatu". Navodno ju je kupila 2006. godine od anonimne osobe, nakon što je na aukciji bila prodana po cijeni od 87,9 milijuna dolara. 2016. godine Oprah je prodala sliku kolekcionaru iz Kine za 150 milijuna dolara.

Sliku je bio naručio Adelin muž, bečki Židov i industrijalac koji se obogatio proizvodnjom šećera, Ferdinand Bloch-Bauer. On je bio veliki patron umjetnika i njegova je supruga jedina žena koju je Klimt naslikao dvaput. Prvu sliku Klimt je slikao pune tri godine, a druga je slika Portret Adele Bloch-Bauer II. nastala 1912. godine.

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Maja Šuput - 4 Maja Šuput - 3 Maja Šuput - 2 Maja Šuput - 1 +4 Maja Šuput - 6 Celebrity Pogledajte haljinu Maje Šuput koju nije odolio komentirati čak ni Navojec, bujni dekolte u prvom je planu!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene