Najstrašnije ekranizirane priče

Ovih 10 horora generacijama je utjerivalo strah u kosti, neki nakon njih nisu mogli oka sklopiti, no vrijedi ih pogledati

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Gledanje horor filmova neizostavan je dio Noći vještica, a sudeći po mišljenju publike najstrašniji od njih su "Egzorcist", "Isijavanje", "Prizivanje zla", "Krug" i mnogi drugi.

Noć vještica obilježava se diljem svijeta, a radi se o danu kada se mnogi odvažuju na maskiranje u vještice, duhove, zombije i vampire te ukrašavaju kuće i okućnice bundevama. Gledanje horor filmova neizostavan je dio Noći vještica, a mi vam donosimo prijedloge među kojima su neki od najstrašnijih horora po izboru publike.

Pogledaj i ovo Tim Curry - 3 ma nije moguće... Teško stanje glumca kojeg obožavamo gledati u omiljenom filmu slomit će vam srce, njegova obitelj dugo je ovo tajila!

"Egzorcist"

Najviše na listi brojnih stručnih portala našao se horor iz 1973. godine. Filmska adaptacija knjige o opsjednutom djetetu postala je klasik i neizostavan horor, a "Egzorcist" je po mnogima do danas ostao najstrašniji film ikada snimljen. Film je izazvao i brojne kontroverze diljem svijeta kada je objavljen, a održani su prosvjedi te se tražila i zabrana prikazivanja filma u nekoliko država.

"Hereditary"

"Hereditary" je američki nadnaravni horor redatelja Arija Astera iz 2018. godine, a Toni Collette, Alex Wolff, Milly Shapiro i Gabriel Byrne utjelovili su obitelj koji progoni duh bake koja je nedavno preminula. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu Sundance, a dobio je pohvale kritike i publike diljem svijeta.

"Prizivanje zla"

Redatelj James Wan postao je jedno od najvećih imena horora modernog doba, a jedna od njegovih uspješnica svakako je i film "Prizivanje zla" iz 2013. godine. Patrick Wilson i Vera Farmiga utjelovili su Eda i Lorraine Warren, paranormalne istražitelje koji su se proslavili egzorcizmom i istraživanjem istog. Priča filma smještena je u 1971. godinu i prati obitelj Perron koja proživljava brojne muke s demonima.

"Isijavanje"

Brojne knjige Stephena Kinga adaptirane su i na velikom platnu, a jedan od kultnih filmova baziranih na njegovim pričama svakako je "Isijavanje". Psiholoki horor Stanleyja Kubricka iz 1980. godine našao je svoje mjesto među kultnim filmovima prologa stoljeća, a Jack Nicholson utjelovio je Jacka Torracea i ostvario jednu od najboljih uloga karijere.

"Teksaški masakr motornom pilom"

Tobe Hooper režirao je "Teksaški masakr motornom pilom" iz 1974. godine, a imao je mali budžet te je angažirao relativno nepoznate glumce iz Teksasa, gdje je film i sniman. Film je bio zabranjen u nekoliko država zbog nasilja, no upravo zbog toga postao je svjetski popularan.

"Krug"

Horor iz 2002. baziran je na istoimenom japanskom filmu, a američka adaptacija "Kruga" priču je svjetski proslavila. Iako se mnogi slažu da je japanska verzija filma strašnija, mnogi gledatelji na početku milenija nisu mogli oka sklopiti zbog priče o video-kazeti koja ubija ljude nakon sedam dana otkako pogledaju strašan kratki film. Glavna zvijezda je Naomi Watts, a film je zaradio brojne pozitivne kritike.

"Noć vještica"

Prvi film iz franšize "Noć vještica" objavljen je 1978. godine, a radi se o filmu koji je postavio temelje svoga žanra. Priča prati lik Michaely Myersa koji je primljen u mentalnu bolnicu još kao dječak zbog ubojstva svoje sestre. Njegova maska postala je nezaobilazni dio svake Noći vještica, a radi se o franšizi koja gledateljima već desetljećima utjeruje strah u kosti.

"Zla kob"

Ethan Hawke utjelovio je glavnog junaka filma "Zla kob" redatelja Scotta Derricksona iz 2012. godine. Priča prati pisca Ellisona Oswalta koji zbog istraživanja ubojstava u podrumu svoje kuće čitavu svoju obitelj dovodi u opasnost.

"Insidious"

Patrick Wilson glavni je junak još jednog filma Jamesa Wana. Radi se o priči koja prati obitelj koja se useljava u staru kuću o počinje sumnjati da ih proganjaju duhovi kada njihov sin neobjašnjivo padne u duboku komu.

"Ono"

Priča bazirana na istoimenoj knjizi Stephena Kinga prikazana je na filmu iz 2017. godine, a ranije je objavljena i mini-serije 1990. Priča prati sedmero djece koju terorizira biće u obliku klauna te se u isto vrijeme moraju suočiti i s vlastitim demonima. Sudeći po reakcijama publike, "Ono" je film koji je mnogima ostao kao najstrašnija priča iz djetinjstva, a kalunovi su zbog ovoga filma mnogima neomiljeni likovi.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene