Jeste li ga gledali?

Crno-bijeli film "Mank" ima čak 10 nominacija, hoće li se ponoviti priča s dodjele Oscara iz davne 1942. godine?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

"Mank" je biografski dramski film iz 2020. godine o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu i njegovom razvoju scenarija za "Građanina Kanea". Režiju potpisuje David Fincher, a film su producirali Ceán Chaffin, Douglas Urbanski i Eric Roth.

Crno-bijeli film redatelja Davida Finchera "Mank" jedan je od nominiranih za Oscara, čak u 10 kategorija, a nominiran je i u onim glavnima za Najbolji film, Najboljeg muškog glumca i Najboljeg redatelja. To je ujedno prvi Fincherov film nakon uspjeha koji je postigao 2014. godine s filmom "Nestala".

Pogledaj i ovo showbuzz Korak po korak Pogledajte kako su se glumice pripremale za najglamurozniji crveni tepih, pokazale su što je prethodilo njihovim blistavim izdanjima

S Garyjem Oldmanom u glavnoj ulozi, biografska drama "Mank"  oduševila je obožavatelje starog Hollywooda, a njezina se radnja vrti oko scenarija kultnog filma "Građanin Kane" i njegovih autora Hermana Mankiewicza i Orsona Wellesa kojeg glumi Tom Burke. Raprava o tome tko je stvarni autor "Građanina Kanea" trajala je dugo vremena, no obojica autora na kraju su podijelila zasluge kao i Oscara za najbolji originalni scenarij, ujedno jedinog, iako je bio nominiran u devet kategorija. Stoga "Mank" nikako nije mogao izbjeći komentare hoće li se povijest iz 1942. godine ponoviti i ove godine na Oscarima, obzirom na velik broj nominacija koje je dobio, jer unatoč njima ne slovi kao najveći favorit. 

"Hollywood se preispituje kroz oči društvenog kritičara koji je bez dlake na jeziku i ovisnika o alkoholu Hermana J. Mankiewicza, kojeg je Welles angažirao da mu dovrši scenarij", izjavili su njegovi tvorci uoči premijera filma.

Fincher je snimao film prema scenariju svog pokojnog oca Jacka Finchera i to najvećim dijelom na ranču Kemper Campbell u Kaliforniji, na istoj lokaciji gdje je sam Mankiewicz radio na scenariju puna dva mjeseca.

U sjajnoj glumačkoj postavi pojavljuju se i Amanda Seyfried kao glumica Marion Davies i Lily Collins kao Mankiewiczova tajnica Rita Alexander, koje su dobile dobre kritike za svoje izvedbe, a Amanda je nominirana u kategoriji Najbolje sporedne glumice.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Will Ferrell (Foto: Getty Images) +0 Rachel McAdams (Foto: Getty Images) Preporuke Od Eurosonga do Oscara: Nitko nije očekivao da će se ova pjesma naći u utrci za prestižnu filmsku nagradu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene