dodijeljeni oscari!

''Nomadland'' je proglašen najboljim filmom, u kategoriji najbolje glumice nagradu je uzela Frances McDormand, a Anthony Hopkins je najbolji glumac

Dodjela prestižne filmske nagrade Oscar koju je iščekivao cijeli svijet zbog pandemije se održala u dosad neviđenom izdanju. Donosimo detaljan popis svih dobitnika proglašenih na 93. dodjeli.

Iza nas je najiščekivanija večer u godini, dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar, koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti. 93. po redu svečana dodjela održala se u Dolby Theatreu i Union Stationu, i to s čak dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na prvobitni plan, a odgođena je bila zbog pandemije koronavirusa.

Pogledaj i ovo showbuzz Varka na prvi pogled Zanimljiv dekolte slatkice iz romantičnih komedija ukrao sve poglede, u ovakvom izdanju još je nismo vidjeli

Unatoč pandemiji organizatori su uspjeli pripremiti sve da se dodjela Oscara održi nesmetano. Kako je i najavljeno, brojne su se zvijezde pojavile na pozornici, a sam početak bio je poput pravog filma. Kao i svake godine, publika diljem svijeta jedva je dočekala čuti tko je dobitnik u kategorijama za najboljeg glumca, glumicu i najbolji film. Uoči proglašenja najboljeg filma Akademija se prisjetila kolega iz filmske industrije koji su preminuli u protekloj godini.

Oscara za najbolji film dobio je "Nomadland"! Najboljom glumicom proglašena je Frances McDormand, zahvaljujući ulozi upravo u tom filmu. S Oscarom u kategoriji najboljeg glumca kući je otišao Anthony Hopkins!

Slavili dobitnici sa svih strana svijeta

Prvi ovogodišnji Oscar išao je u ruke Emerald Fennell, kojoj je to prvi zlatni kipić u karijeri. Oscara je dobila za najbolji originalni scenarij za film "Promising Young Woman". Nagradu u kategoriji "Najbolji adaptirani scenarij" odnijeli su scenaristi filma "The Father", Christopher Hampton i Florian Zeller. U kategoriji najboljeg stranog filma pobjedu je odnio danski film "Another round". U istoj kategoriji bila je nominirana Jasmila Žbanić s filmom "Quo vadis, Aida?".

Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Daniel Kaluuya za ulogu u filmu "Judas and the Black Messiah". Film "Ma Rainey's Black Bottom" nagrađen je u kategoriji "Najbolja šminka i frizura", kao i za "Najbolji kostim", a zlatni kipić otišao je u ruke Ann RothChloé Zhao dobitnica je Oscara za najbolju režiju za dramu "Nomadland". Ujedno je i druga redateljica u povijesti dodjele koja je odnijela nagradu u toj kategoriji. Za "Najbolji zvuk" zlatni kipić dobio je film "Sound of metal", a nagrađeni su Nicolas Becker, Jamie Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortes i Phillip Bladh. U kategoriji "Najbolji kratkometražni igrani film" slavio je film "Two Distant Strangers"

Najbolji animirani kratkometražni film ove godine je "If Anything Happens I Love You" Willa McCormacka i Michaela Goviera. "Soul" je osvojio Oscara u kategoriji "Najbolji animirani film".  Oscara u kategoriji "Najbolji kratkometražni dokumentarni film" dobio je film "Colette", dok je najbolji dokumentarni film ove godine "My Octopus Teacher". Zlatni kipić za najbolje vizualne efekte pripao je filmu "Tenet".

Oscar za najbolju žensku ulogu otišao je u ruke Yuh-Jung Youn, koju često nazivaju južnokorejskom Meryl Streep. Glumica je ušla u povijest kao prva Južnokorejka koja je dobila Oscara u toj kategoriji. Nagradu je dobila za film "Minari", a najboljom sporednom glumicom proglasio ju je holivudski zavodnik Brad Pitt

Titula najbolje scenografije pripala je filmu "Mank", kao i ona najbolje fotografije. Oscar za najbolju montažu pripao je filmu "Sound of Metal". Nagradu Oscar za najbolju originalnu glazbu dobio je film "Soul", a zaslužni za to su Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste. Ovogodišnja najbolja izvorna pjesma po ocjeni Oscara je "Fight for you" u izvedbi H.E.R. iz filma "Judas and the Black Messiah".

Brojne zvijezde zablistale na crvenom tepihu

Holivudske zvijezde pokazale su svoje modne kreacije na crvenom tepihu Oscara uoči dodjele najprestižnije filmske nagrade. Andra Day, inače nominirana u kategoriji za najbolju glumicu, na crvenom tepihu pojavila se u elegantnoj zlatnoj haljini, a njezine brojne kolegice na svojim su društvenim mrežama ranije otkrile kako se pripremaju za najglamurozniju noć. Margot Robbie, Laura Dern, Reese Witherspoon, Emerald Fennell,  Glenn Close, Lee Isaac ChungMarlee Matlin samo su neke od zvijezda koje su se prošetale crvenim tepihom.

Glumica Carey Mulligan na dodjeli Oscara pojavila se u zlatnoj šljokičastoj haljini neobična kroja. Mulligan, za koju su mnogi govorili da je favorit u kategoriji najbolje glumice ukrala je najviše pažnje svojom pojavom na crvenom tepihu zbog raskošne haljine. Uz nju je bio suprug Marcus Mumford.

Prije same dodjele nagrada svi izvođači nominirani u kategoriji najbolje originalne pjesme izveli su uživo svoje singlove.

Za razliku od proteklih godina, crveni tepih Oscara ovoga puta je bio u drugačijem stilu zbog pandemije koronavirusa te je bilo znatno manje ljudi nego ikada prije. Glumac Matthew McConaughey uoči dodjele Oscara istaknuo je u kratkom videu kako je filmska industrija naišla na goleme probleme u protekloj godini, a isto tako i djelatnici, kojih je nekoliko tisuća u SAD-u i milijuni diljem svijeta. Podsjetio je koliko je filmska industrija važna za kulturu čitavog svijeta.

Dodjela Oscara doslovno kao u filmu

Zbog pandemije ove je godine štošta bilo drugačije, od samog prijenosa uživo, broja uzvanika koji su pred kamerama bili bez zaštitnih maski, ali kad su se one ugasile, morali su ih staviti na lice, holivudski moguli nisu bili prisutni, govori su bili duži nego inače, sama dodjela bila je na dvije lokacije, a prema riječima organizatora, mjesecima su se trudili sve pripremiti kako bi okupljanje bilo sigurno. 

Detalji organizacije curili su na kapaljku, ali jedan od producenata Steven Soderbergh između ostalog je prijenos, koji je trajao tri sata, opisao filmskim. 

Nominacije za ovogodišnje nagrade bile su objavljene 15. ožujka, a njihova su imena svijetu obznanili Priyanka Chopra i Nick Jonas u izravnom prijenosu.

Producenti dodjele otkrili su prije nekoliko dana kako su se potrudili napraviti što kvalitetniji i bolji prijenos te da su zato za pomoć zamolili neke od glumačkih zvijezda s A-liste poput Harrisona Forda, Brada Pitta, Halle Berry i Reese Witherspoon. No oni nisu bili jedini koji su svojim pojavljivanjem začinili filmsku noć pa su im se pridružili i Don Cheadle, Renee Zellweger, Regina King, Joaquin Phoenix, Rita Moreno, Laura Dern te Zendaya.

POPIS SVIH NOMINIRANIH

Najbolji film:

"Promising Young Woaman"

"Judas and the Black Messiah"

"Mank"

"Minari"

"Nomadland" - dobitnik

"Sound of Metal"

"The Father"

"The Trial of the Chicago 7"

Najbolji glumac:

Anthony Hopkins - dobitnik

Chadwick Boseman

Gary Oldman

Riz Ahmed

Steven Yeun

Najbolja glumica:

Viola Davis

Andra Day

Vanessa Kirby

Frances McDormand - dobitnica

Carey Mulligan

Najbolji sporedni glumac:

Daniel Kaluuya - dobitnik

LaKeith Stanfield

Leslie Odom Jr.

Paul Raci

Sacha Baron Cohen

Najbolja sporedna glumica:

Maria Bakalova

Glen Close

Olivia Colman

Amanda Seyfried

Yuh-Jung Youn - dobitnica

Najbolji redatelj/ica:

Chloé Zhao - dobitnica

David Fincher

Emerald Fennell

Lee Isaac Chung

Thomas Vinterberg

Najbolji strani film:

"Another round" - dobitnik

"Colectiv"

"Drunk"

"Quo vadis, Aida?"

"Shaonian de ni"

"The Man Who Sold His Skin"

Najbolji kostim:

"Emma"- Alexandra Bryne

"Ma Rainey's Black Bottom" - Ann Roth - dobitnica

"Mank" - Trish Sommerville

"Mulan" - Bina Daigeler

Najbolja originalna glazba:

"Da 5 Bloods"

"Mank" 

"Minari"

"News of the World"

"Soul" - dobitnik

Najbolji originalni scenarij:

"Promising Young Woman" - dobitnik

"Judas and the Black Messiah"

"Minari"

"Sound of Metal"

"The Trial of the Chicago 7"

Najbolji adaptirani scenarij:

"Borat Subsequent Moviefilm"

"Nomadland"

"One Night in Miami"

"The Father" - dobitnik

"The White Tiger"

Najbolja fotografija:

"Judas and the Black Messiah"

"Mank" - dobitnik

"Nomadland"

"News of the World"

"The Trial of the Chicago 7"

Najbolja montaža:

"Promising Young Woman"

"Nomadland"

"Sound of Metal" - dobitnik

"The Father"

"The Trial of the Chicago 7"

Najbolja scenografija:

"Ma Rainey's Black Bottom"

"Mank" - dobitnik

"News of the World"

"Tenet"

"The Father"

Najbolji zvuk:

"Soul"

"Greyhound"

"Mank"

"News of the World"

"Sound of Metal" - dobitnik

Najbolja šminka i frizura:

"Emma"

"Hillbilly Elegy"

"Ma Rainey's Black Bottom" - dobitnik

"Mank"

"Pinokio"

Najbolja originalna pjesma:

"Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga"

"Judas and the Black Messiah" - dobitnik

"La vita davanti a sé"

"One Night in Miami"

"The Trial of the Chicago 7"

Najbolji vizualni efekti:

"Love and Monsters"

"Mulan"

"Tenet" - dobitnik

"The Midnight Sky"

"The One and Only Ivan"

Najbolji dokumentarni film:

"Colectiv"

"Crip Camp"

"El agente topo"

"My Octopus Teacher" - dobitnik

"Time"

Najbolji kratkometražni dokumentarni film:

"A Concerto Is a Conversation"

"A Love Song for Latasha"

"Colette" - dobitnik

"Do Not Split"

"Hunger Ward"

Najbolji animirani film:

"A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon"

"Soul" - dobitnik

"Onward"

"Over the Moon"

"WolfWalkers"

Najbolji kratkometražni igrani film:

"Feeling Through"

"The Letter Room"

"The Present"

"Two Distant Strangers" - dobitnik

"White Eye"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene