Od ideje do nominacije

Za film su ga inspirirale djedove priče, morali su iskopati 1,5 km rovova, a razbacana tijela bunila su ljude

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Sam Mendes za film "1917" inspiriran je pričama svog djeda, koji je bio u Prvom svjetskom ratu, a to je ujedno i prvi film u kojem je sudjelovao u pisanju scenarija.

Film "1917" redatelja Sama Mendesa napeta je ratna drama smještena u Prvom svjetskom ratu, koja se ove godine natječe za Oscara između ostalog i za najbolji film.

Pogledaj i ovo Joker (Foto: IMDB) Jeste li ga gledali? Nepoznati detalji o filmu koji je osvojio najviše nominacija za najprestižniju filmsku nagradu

Scenarij filma potpisuju Mendes i Krysty Wilson-Cairns, a priča prati dva mlada britanska vojnika koja dobivaju naizgled nemoguću misiju. Moraju prijeći neprijateljski teritorij i dostaviti poruku koja će zaustaviti napada na stotine vojnika.

Otkrili smo neke detalje filma i što je sve bilo potrebno od početka ideje do nominacije za nagradu Oscar.

Sam Mendes za "1917" inspiriran je pričama svog djeda, koji je bio u Prvom svjetskom ratu, a napisao je i autobiografiju u kojoj su zapisana sva njegova iskustva. Za potrebe filma iskopano je 1,5 km rovova, a datum 6. travnja 1917. koji se pokazuje na početku filma točan je datum kada je SAD objavio rat Njemačkoj.

Glumcima je za pripremu snimanja filma bilo potrebno šest mjeseci prije nego što su krenuli snimati, a dijelovi filma snimljeni su oko Low Forcea u Tessdaleu u lipnju prošle godine.

Produkcija je morala upozoravati ljude koji su prolazili ondje da su sva razbacana tijela ljudi zapravo lutke za potrebe snimanja filma i da se ne prestraše.

Montažna rasvjeta koja je korištena u filmu u sceni požara kuće bila je visoka pet katova i radi se o najvećoj rasvjeti korištenoj na setu filma.

Redatelju Samu Mendesu ovo je prvi film za koji je sudjelovao u pisanju scenarija, a ujedno i drugi ratni film koji je napravio.

"1917" jedini je film ove godine koji se natječe za najbolji film godine, a koji ima samo brojeve u naslovu.

Ujedno je i prvi film u utrci za Oscara čiji je naziv godina.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene