prava ikona!

Promijenila je svijet mode prije više od 50 godina, a legendarnu manekenku rijetki bi danas prepoznali

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Twiggy je bila pojam mršavosti dugi niz godina te je promijenila svijet mode, a ova legendarna manekenka okušala se u glumi i kao modna dizajnerica.

Britanska kulturna ikona Twiggy obilježila je čitav smjer mode još 60-ih godina prošlog stoljeća, a ljepotica pravog imena Lesley Lawson ovih dana slavi 72. rođendan.

Zahvaljujući svom mršavom tijelu, velikim očima i androgenoj frizuri, Twiggy je ostavila neizbrisiv trag u povijesti modne industrije. Krasila je naslovnice brojnih časopisa, a djevojkama diljem svijeta je bila uzor. Još danas je njezino umjetničko ime sinonim za mršavost, a Twiggy je svojedobno pomela sve pred sobom. Proglasili su je "facom godine" 1966. te je ušla u finale izbora za ženu godine u Velikoj Britaniji.

Twiggy je odrasla u gradiću Neasden, koji je danas predgrađe Londona. Od rane dobi ju je majka učila šivati, a još kao djevojčica imala je istančani modni stil kojeg je sama krojila. Na modnim pistama pojavila se sa samo 16 godina, a ušla je u povijest kao jedna od prvih međunarodnih supermodela.

Do 1967. godine nosila je revije u Francuskoj, Japanu i SAD-u, a pojavila se i na naslovnicama časopisa Vogue i Tatler. Nakon četiri godine manekenske karijere, odlučila se umiroviti, a u to je vrijeme imala tek 20 godina. "Ne možeš biti vješalica za odjeću čitav svoj život", govorila je onda. Iako je bila i TV lice te se bavila glazbom, priznala je kako je svjesna činjenice da će ju svijet uvijek pamtiti kao manekenku.

Nakon modnih pista osvojila je i svijet glume, a zahvaljujući filmu "The Boy Friend" iz 1971. dobila je dva Zlatna globusa. Godine 1983. debitirala je na Broadwayju, a kasnije je vodila i svoje dvije serije.

Okušala se i kao modna dizajnerica, a kreirala je nekoliko linija odjeće i modnih dodataka u suradnji s brendom Marks & Spencer.

Twiggy je pred oltar stala 1977. godine i to s američkim glumcem Michaelom Whitneyjem. Njihova kći Carly rođena je godinu kasnije, a par je bio u braku sve do njegove smrti 1983. godine. Michael je preminuo od posljedica srčanog udara, a Twiggy si je godinu dana nakon njegove smrti dala drugu šansu za ljubav. Leigha Lawsona upoznala je 1984., a par je skupa radio i na filmu "Madame Sousatzka" te su se vjenčali u New Yorku. Lawson je posvojio njezinu kćer, koja je uzela i njegovo prezime. Par je i dalje u sretnom braku, a danas žive u Londonu.

Jedna od najpopularnjih manekenki na svijetu dobila je prije nekoliko godina i titulu dame, a priznanje joj je dodijelila britanska kraljica Elizabeta u Buckinghamskoj palači.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Zdravko Čolić nastupa pred publikom(Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Čolić (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Zdravko Čolić (Foto: PR) +0 Zdravko Čolić (Foto: PR) Celebrity Zdravko Čolić iznenadio sve priznanjem da je ljubovao s članicom nekad najpopularnije grupe na svijetu

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Lottie Moss (Foto: Profimedia) Lottie Moss (Foto: Profimedia) Lottie Moss (Foto: Profimedia) Lottie Moss (Foto: Profimedia) +1 Lottie Moss (Foto: Profimedia) Celebrity Bilo je jasno da ne nosi grudnjak čim je rastvorila sako, prozirna košulja odmah je postala hit materijal za paparazze

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene