Na Zrću

Proveli smo dan među raspojasanim Britancima: "Budimo iskreni, ne ponašamo se dobro, ali..."

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Beton na betonu, hrpa turista, alkohol u potocima... Slika je to Novalje tijekom ljeta. Na tragu komentara o raspojasanim mladim britanskim turistima proveli smo nekoliko dana na Zrću i u Novalji te razgovarali s njima. Donosimo iz prve ruke kako to stvarno izgleda.

Nije nebo promijenilo boju, nije nas opekla paklena atmosfera, nije nas zadesila biblijska apokalipsa. Stigle smo u Novalju u namjeri da posjetimo Zrće, da se iz prve ruke uvjerimo u sav nemoral britanskih turista i nadaleko poznat gnjev lokalaca (koji na turistima, posebno britanskim, masno zarađuju, op.a.). Mislile smo da ulazimo u nekakvu verziju masovno-turističke "zone sumraka", no ništa neočekivano nije se dogodilo. Svakom naivnom promatraču jasno je da mladi Britanci nisu došli na Zrće niti u Novalju kako bi vidjeli bilo kakve znamenitosti.

Zarada na hrpi betona

Pogledaj i ovo showbuzz U centru pažnje Ona je najljepša Hrvatica 2014. - otkrijte zašto!

Brutalno apartmanizirana Novalja diše nekoliko ljetnih mjeseci užurbano, mlađe, žurnije – noseći vlasnicima betonskih zdanja finu zaradu od "nepristojnih" Britanaca. I nećemo proturječiti lokalnim ljudima. Nije im ugodno, pogotovo starijima. No, prizori koji se tijekom dana u Novalji mogu vidjeti poprilično su uobičajeni i normalni za ovo doba godine, za lokaciju na kojoj se nalazimo. Slika je nešto drugačija navečer na Zrću, kada ekipa počne tulumariti. Pod utjecajem alkohola i inih supstanci ekipa se razulari, skida, tulumari... Realno, ako ste trijezni na Zrću (kao što su vaše dvije junakinje), razina iritiranosti raste iz sata u sat. Osim brutalne gužve nema većih neugodnosti. Naravno, ako ne upadnete u neki sukob pijanih Britanki. Poleti tu i tamo koji nokat, ekstenzija, šamar – prizori iz trash reality showova kakvih Britanci snimaju "na tone". No, ništa što zaštitari ne riješe velikom brzinom.

Magaluf i Grčka imaju puno veće probleme?

Objašnjavaju nam tri prijatelja iz Londona kako nisu na Pagu u potpunosti "vidjeli svog Boga". Spomenuli su nam sami da prave nevolje znaju raditi na Magalufu ili u Grčkoj. Prema Hrvatskoj su, kažu dečki, nježniji. Možda i radi Luke Modrića, zbog kojeg su i odlučili doći ovamo. "Budimo iskreni, ne ponašamo se dobro, no ovdje se ponašamo! Ako idemo u Magaluf ili Grčku, radimo probleme, no ovdje nije tako. Dobra je glazba, vibra, vrijeme – i mi smo dobri! Možda neki iz Londona dođu i rade probleme, no ne mi", otkrivaju momci. "Što vam se sviđa u Hrvatskoj? Što mislite o cijenama?" pitamo mi. "Žene, vrijeme, sve je divno, svi su sretni! Ovdje nije skupo, vrlo su dobre cijene i cijenimo vas zbog toga. Shvatite da smo iz Londona, tamo je sve skupo", dodaju dobro raspoloženi dečki.

S njima se slažu i njihove golišave sugrađanke. "Ponašamo se normalno! Cijene su dobre, nije nam skupo. Prvi smo put ovdje. Tražile smo mjesto koje je zabavno, uzbudljivo i drugačije", otkrivaju slatke Britanke. Potom su nam mahnule i zaputile se na after beach party. After beach dovede do noći, tulumari se do jutarnjih sati, a sve završava u Novalji. Stječemo dojam da se tu rađa najveći problem.

Gdje je javni WC?

Mokrenje i povraćanje na javnim površinama – sila ne pita. Jasno je svakome da bi tri minute kućnog odgoja mogle rješiti taj problem, no ako ga gosti već nemaju, treba im pokušati stati na kraj. Stati na kraj tome moguće je, priča nam Žana, gospođa koja već dugi niz godina posjeduje štand na novaljskoj rivi, gdje prodaje nakit. "Oni se ne ponašaju barbarski nego u skladu sa svojim raspoloženjem. Ovdje su se došli prije svega zabaviti. Novalja je mjesto koje je napravljeno s tim ciljem i na tome se temelji naš turizam ovdje. Htjela bih samo naglasiti da u ovome mjestu ne postoji javni wc. Niti jedan lokal ovdje nije otvoren preko noći pa je i logično da će turisti svoje fiziološke potrebe obaviti gdje mogu. Ako ćemo kritizirati to što rade, onda im omogućimo i mjesto na kojem će to raditi", kaže nam gospođa, doskačući tako najvećem problemu.

"Novalja se ne pere"

"Novalja se ne pere, ulice se ne peru, ulice pere kiša, a bura i vjetar nose ono što je ostalo. Trebalo bi povećati broj djelatnika koji brinu o čistoći ulica i nabaviti vozilo koje pere cestu", dodaje gospođa Žana. Nabrojila je tako vjerojatno dva goruća problema u ljetnoj sezoni na Novalji. "Novalja je bila selo, ribarsko selo, a danas je grad. Unaprijeđena je u svakom smislu. Mnoge su se zgrade izgradile, mnoge su se kuće napravile. Sve zahvaljujući turistima i tim istim partijanerima koji su počeli dolaziti na naš otok. Svi mi koji radimo profitirali smo od toga, oni koji ne rade, oni se bune protiv njih. To je starija populacija i populacija priklonjena konzervativnim strujama. Mislimo li ići naprijed, ne smijemo raditi ovo što radimo. Mi moramo ljudima omogućiti da se zabave, opuste i da nam opet dođu", zaključuje naša sugovornica.

"Najbolje bi bilo kad bi došli, ostavili novce i otišli. Ma nek' iduće godine dođu u još većem broju"

Darko, djelatnik lokalnog rent-a-cara kaže da je njegovo mišljenje da treba stvari ostaviti ovakvima kakve jesu. "Moje je mišljenje da su mladi i da su se došli odmoriti. Nekih prevelikih incidenata nije bilo. Najbolje bi bilo kad bi turisti došli, ostavili novce i otišli. To bi bilo najbolje i za njih i za nas. To je takav oblik turizma i tako je napravljeno od početka. Tu dolaze samo mladi. Neka iduće godine dođu u još većem broju", poziva Darko goste koji Novalji znače sve.

Gospodin Josip, vlasnik jednog lokala u centru Novalje, kaže nam kako mu Britanci ne smetaju. "O njima sve najbolje, ali ipak pojedinci su tu koji narušavaju red i mir i koji malo iskaču iz primjerenih okvira i obrazaca ponašanja. Ovo je Balkan i vi tu možete sve što vam je dozvoljeno. To treba riješiti. Od turističke zajednice na nivou Hrvatske do lokalnih razina", zaključuje Josip.

Unatoč svemu, bilo bi pametno izmoliti koju za Zrće, Britance i sve što se u Novalji dogodilo posljednjih 20 godina.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene