Muke naših sportaša

NIJE KLASNIĆ JEDINI Oni su pobijedili bolest, a bili su otpisani

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kroz životne bitke prošli su mnogi veliki sportaši, poput Nikole Pokrivača, Gorana Vlaovića, Ivana Gudelja i Janice Kostelić.

Posljednji u nizu sportaša koji se bore s teškom bolešću je nogometaš Ivan Klasnić koji čeka treću transplantaciju bubrega.Ivanu Klasniću je 2007. godine zatajio bubreg. Presađen mu je majčin koji je organizam odbacio, no u drugom pokušaju mu je pomogao očev. Ivan je tada postao prvi sportaš koji je nakon transplantacije nastupio na nekom velikom natjecanju.

Pogledaj i ovo Alen Bičević kao Gabi Novak, TLZP - 23 Nije bilo jednostavno! Alen Bičević briljirao je kao Gabi Novak i odnio svoju drugu pobjedu u hit-showu: "Osjećaj koji sam imao je famozan, nešto neopisivo!"

'Sigurno što sam najveće postigao je da sam se vratio u nogomet nakon transplantacije, to mi je sigurno najveća bitka da sam to osvojio i da sam zdrav i da mogu normalni život imati', rekao je Ivan Klasnić, bivši nogometaš.  'Puno doktora me je otpisalo i hoću pokazati ljudima da sam isti, možda i bolji', dodao je. Ivan je u međuvremenu završio karijeru i nastavio s normalnim životom, no početkom ove godine stanje mu se pogoršalo. Organizam je počeo odbacivati i očev bubreg. Tri puta na tjedan ide na dijalizu i nada se da će pronaći odgovarajućeg darivatelja.

Njegov tadašnji suigrač iz reprezentacije Nikola Pokrivač je prije godinu dana saznao da ima rak limfnih žlijezda, i to nakon što je prošao liječnički pregled i potpisao ugovor s novim klubom.

'Trebao sam ići gore u Tel Aviv i u roku od ta tri dana se to desilo. Neka kvrga mi je iskočila na vratu, išao kod doktora vaditi to i slati na analizu i nakon par dana je došlo i ispostavilo se to što je bilo', otkrio je Nikola Pokrivač. 'U tom trenutku mi ništa nije bilo bitno osim zdravlja, (probati se što prije izliječiti ako je ikako moguće i to, puno je to potrajalo, šest mjeseci, možda i više.) Nisam smio ni potrčati, a kamoli probati loptu',rekao je Nikola. U teškim životnim trenucima, uz ljubav bližnjih, najviše mu je pomogla vjera.'Najviše bi se zahvalio dragom Bogu koji je bio tu uz mene i koji je htio da ode ta priča na drugu stranu - otišla bi, ali eto, on je bio na mojoj strani', dodao je. Nikola je pobijedio zloćudnu bolest i nastavio karijeru, baš kao i Goran Vlaović.

On je 1995. godine, nakon odlaska iz Dinama u Padovu, saznao da ima vrlo rijedak problem. Sve je počelo čestim glavoboljama. 'Kako je svojevremeno rekao jedan doktor, mehaničke prirode. Zatvoren je bio jedan kanal kojim protječe moždana tekućina. Rekli su mi da otprilike jedan na milijun ima takav ili sličan problem ', rekao je Goran Vlaović. Sreću je pronašao u Belgiji nakon mikrokirurške operacije. 'Moglo je biti kobno. To bi vjerojatno poslije bila dijagnoza izljev krvi u mozak', rekao je Goran.

Naša skijaška kraljica Janica Kostelić, koja nikad nije izgledala bolje, 2004. je zbog hipertiroze operirala štitnjaču, a da nešto nije u redu, shvatila je kad se počela brzo umarati. 'Znači trening se normalno odvijao, a ja nisam imala snage za apsolutno ništa', rekla je Janica Kostelić. No problemi nisu ozbiljno shvaćeni, dok na vrhu švicarskog ledenjaka, pri kratkom odmoru od treninga, nije doživjela, kako kaže, hormonsku oluju. 'Nekako sam teško dolazila do daha. Iz nekog razloga neko vrijeme nikoga nije bilo oko mene i ja sam sve teže i teže disala, sve pliće i pliće i puls mi se jako popeo i brat me odnio, ja sam ostala bez svijesti i znam da sam se probudila u helikopteru', priznala je Janica. No u švicarskoj bolnici liječnici nisu dovoljno ozbiljno pristupili problemu. 'Onda su rekli da sam umorna, da je sve u redu i poslali su me kući pjevajući', rekla je Janica. Janica je nakon pretraga operirana u Zagrebu, bez problema se vratila skijanju te 2006. godine u Torinu osvojila svoju četvrtu zlatnu i drugu srebrnu olimpijsku medalju.

Slične probleme sa štitnjačom imala je i Blanka Vlašić, koja se borila i s depresijom. U najtežim situacijama, kaže, baš poput Pokrivača, spašavala ju je vjera. 'Jednostavno u tom trenutku kad sam bila na rubu, umjesto da padnem preko osjetila sam potrebu da se oslonim na nekoga tko me uvijek bez obzira na sve bezuvjetno voli i ljubi i prihvaća, bila prva ili zadnja', rekla je Blanka Vlašić.

Koji su još sportaši pobijedili bolest pogledajte u prilogu IN Magazina.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene