Modna poslastica

Savršen završetak Fashion Weeka Zagreb: 7 revija, 7 različitih stilova

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Mladenačkom seksi kolekcijom Ruža Hodak ostavila sve bez daha

Sinoć je senzacionalno završio ovosezonski Fashion Week Zagreb koji je osim svojom novom lokacijom u Green Gold Centru, oduševio i novim proljeće/ljeto kolekcijama poznatih domaćih i stranih dizajnera. Iznimno bogat program s čak 7 revija po danu kojeg je priredio Fashion Week Zagreb, najdugovječnije i jedino internacionalno modno događanje u Hrvatskoj, ponovno je pratila mnogobrojna publika i prepuni prvi redovi s mnogobrojnim poznatim licima. Tako su revije iz prvih redova pratili zvijezde poput Antonije Šole, Matije Prskalo, Ane Maras, Nele Kocsis, Almire Osmanović, Aleksandra Milića Milija - Miligrama, Ive Karlovića sa suprugom, Elizabete Gojan, Nade Abrus, Borisa i Valerije Đurđević, Uršule Tolj, Marija Miše, Mirne Sporiš, Martine Felje, Tomislava Bahorića, Hameda i Kristine Bangoure, Sanje Pilić, Livije Butuči, Sandre Marković, Sanje Agić, Tanje Soldo, Ana Petričić Gojanović, Ana Kurjak, Danijela Gajski i mnogih drugih…

Pogledaj i ovo showbuzz Tko je kriv? Lidija Bačić napokon u vjenčanici

Veliki povratak doajena hrvatskog modnog dizajna Ruže Hodak!


Revija Zagrepčanke Ruže Hodak, velike umjetnice i jedne od najboljih hrvatskih dizajnerica ikad, ostavila je sve prisutne bez daha. Naime, upravo jedna iznimna situacija, kao izazov, potakla ju je na nešto drugačiji dizajnerski pristup. NE-kolekcija koju je sinoć prikazala na Fashion Weeku Zagreb je niz modela kao rezultat kreativnog procesa koji teži “modu” premjestiti van njenih uobičajenih granica. Kolekcija je namijenjena mlađoj publici koja vođena znatiželjom, istražuje nove putove, van uniformne estetike. Niz je to odjevnih kompozicija koji se generiraju kroz sažimanje različitih područja, znanja i transdisciplinarni kreativni proces kojim je željela pokazati nešto drugačije razmišljanje o modi. Modeli su krojeni za ženstvene siluete na kojima se ističu njezine najbolje kvalitete koje svaka žena posjeduje – seksi obline.

Dizajneri predlažu ženstveno, čipkasto i seksi

Alan Hržica, Stjepan Božić i Valerija Đurđević zvijezde brenda Hope by Irena Berišić Turk
Irena Berišić-Turk prisutna je na Hrvatskoj modnoj sceni već 20 godina, a njezin su rad svakako obilježile dnevne i cocktail haljine, vrlo jednostavne i nosive, a opet originalne i funkcionalne. Irena od 2013. godine dizajnira pod markom Hope koja ne odiše samo modom, već predstavlja način života neopterećen trendovima, donosi svježinu i i ukazuje na vedriji pristup životu. Sinoć je predstavljena kolekcija na temu ljubavi inspirirana Hvalospjevom ljubavi. Za sezonu proljeće/ljeto 2016. modna marka Hope predstavila je isključivo muške majice te tunike za žene (što je i osnova brenda) u bijeloj i sivoj boji s porukama. Hope brend razvijen je u suradnji s grafičkim dizajnerom Domagojem Krešom Lovrićem te akademskom slikaricom Anom Barbić Katičić. Projekt Hope predstavlja i humanitarnu notu koji je kao stvoren za ovo predbožićno razdoblje.
Dekonstrukcija kao temelj kolekcije mađarske dizajnerica Kate Szegedi

Kata Szegedi jedna je od najpopularnijih dizajnera u Mađarskoj. Privukla je pažnju javnosti čak i prije nego je diplomirala u 2009. na KREA Contemporary Arts Institutu u Budimpešti. Osvojila je nagradu za najboljeg mladog dizajnera na Fashion Awardsima Mađarske iste godine, ali i nagradu Best Fashion Designer koju organizira magazin Glamour. Proljetna kolekcija Kate Szegedi koju je sinoć prikaza na zagrebačkoj pisti, inspirirana je trash umjetnošću, poznatijom kao promašajnom umjetnošću, foto-manipulacijom, dekonstrukcijom i rekonstrukcijom. Početna inspiracija bila joj je slika Konráda Gazdaga koja se pojavljuje u svojoj originalnoj formi te u dekonsturiranoj formi koju je stvorila Kata. Komadi kolekcije proljeće/ljeto 2016 okarakterizirali su miks muževnosti i ženstvenosti te dali kontrast i osobnost te uzbuđenje istom.
Najbolja kolekcija Krune Jednrijeva ikad!

Nova kolekcija Krune Jendrijeva sinoć prikazana na reviji FWZ-a, savršena je i vrlo praktična. Izrađena od bazičnih prirodnih materijala, pamuka i vune, koje je Kruno potom obradio tehnikama koje čuvaju njihova zaštitna svojstva. Impregnacija silikonske paste na pamučnu tkaninu učini su je vodootpornom, dok ju je pranje u kupelji na bazi fosfora učinilo da svijetli u mraku. Riječ je o tehnikama obrade koje se inače vežu uz izradu odijela radnika u ekstremnim, zahtjevnim i potencijalno opasnim uvjetima – vatrogascima, čistačima i radnicima na cesti, a koje dizajner ovoga puta primijenio na odjeću namijenjenu svakodnevnom nošenju. Cjelokupna kolekcija nosi i vrlo važnu poruku: obrada tkanine predstavlja simbol zaštite od štetnih utjecaja koji vrše pritisak nad našom osobnošću, a paspul koji svijetli u mraku nagovještaj unutarnjeg sjaja koji nas i dalje potiče da budemo ono što jesmo. Moda je tako postala naša druga, zaštitna koža, a istovremeno s praktičnom namjenom: tehnički obrađena odjeća bolje će nas štiti od vremenskih promjena i (ne)prilika, zbog čega je idealna za ovo doba.

Novo lice hrvatske mode koje treba upamtiti odmah - Nika Čuić
Nika Čuić je novo lice naše modne scene koje definitivno treba zapamtiti. Prošli FWZ predstavila se u sklopu Profokusovog projekta modnog kolektiva ill/est, a ovaj put odlučila je predstaviti svoju prvu samostalnu reviju. Kolekcija „ab.yss“ inspirirana je unutarnjim stanjem pojedinca, odnosno rastrganošću ljudskog identiteta. Navedeno stanje prikazano je disharmonijom strukture materijala i kontrastnim nebojama. Kolekcija, u kojoj prevladavaju crna i bijela (ne)boja, izrađena je od čvršćih i laganijih pamučnih tkanina te neoprena i skube. Izrada ove kolekcije predstavila je odmicanje od komercijalnog pristupa modi i negiranje mode kao takve - od konstrukcijski složenih komada odjeće ukomponiranih s jednostavnijim modelima. Bravo za Niku!

Iggy Popović slavi snažnu ženu „No Matter What…“!
Iggy Popović kolekcijom “No Matter What...” za proljeće/ljeto 2016, oslobodio je ženu romantike i nježnosti. U vremenu kad žene još jednom dokazuju svoju unutarnju snagu i sposobnost, Iggy ih je odjenuo u komade inspirirane američkom vojskom, ne gubeći njihovu ženstvenost i moć seksepila. Nova kolekcija priča priču o ženama koje žele marširati gradom, kao na modnoj pisti. Nosiva, luksuzna i udobna sportska elegancija, najbolji je opis kolekcije prikazane na sinoćnjoj reviji. Kolekcija inspirirana američkom vojskom i glazbeno-modnom ikonom s kraja 70-ih, Deborom Harry (Blondie), spoj jenespojivog. "Military kitch", još je jednom postao okosnica rada Iggyja Popovića, naglašen nakitom brenda Colleraj. Iako je riječ o kolekciji za proljeće/ljeto 2016., prevladavali su zagasiti tonovi smeđe i zelene – tonovi koji će se idealno spojiti sa sunčanim tenom.
I za kraj… novi brend Igor Galaš by Mamita

Svjetski nagrađivan hrvatski dizajner Igor Galaš sinoć je predstavio kolekciju svog novog brenda Igor Galaš by Mamita. Naime, njegova mama Marica je po njegovim nacrtima i smjernicama isplela sve pletene komade u kolekciji, dok je on ovoga puta napravio dekonstruktivne odjevne predmete od kaputa, suknji, hlača, haljina i jakni s kojom je osvojio sva ženska srca u publici. Ova predivna sinergija mame i sina nadizašla je sve dosadašnje kolekcije. To je kolekcija za jaku, samosvjesnu i posebnu ženu novoga doba. Boje su crne, sive, bordocrvene, smaragdnozelene, plave i ljubičaste u materijalima svile, pamuka, hladne presane vune i mohera i pamuka u ručno izrađenom pletivu. Kako bi kolekcija doista bila potpuno savršena, zaslužan je Mario Treščec čije su instalacije na kosama manekenki nadopunile ovu iznimnu kolekciju. Važno ja napomenuti kako je Igor Galaš prije samo tjedan dana primio „Brands and Signs Fashion Award 2015“ ljubljanskog Zavoda BIG te tako ponovno potvrdio svoj uspjeh na regionalnoj razini.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene