Stiže u Istru

Steve Gadd, najcjenjeniji svjetski bubnjar dolazi u Hrvatsku

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Steve Gadd popeo se u vrh pop glazbe, ali i u sam vrh najkvalitetnijeg jazza kakvog poznajemo.

Kako za umjetnika reći da je ‘najbolji na svijetu’, a da ne ispadne standardno napuhavanje kakvo slušamo svakodnevno na ovim našim prostorima, pogotovo usred turističke sezone?

Postoji li kakav rekord kojeg veliki glazbenik treba oboriti (kao recimo vrhunski sportaš na Olimpijskim igrama?) ili se možda baš sve mjeri tek pobjedama na sviračkim natjecanjima?

Ako je riječ o popularnoj glazbi - ni jedno ni drugo ni treće. Dakako, popularna glazba, a to je ona koju čujete kada upalite radio prijemnik u svom automobilu, vezana je za brojke.. No, brojke se odnose na slušanost, količinu novca zarađenog na svjetskim turnejama, dužini turneja te broju gradova koje se pohodilo – a iznad svega – značaj glazbenika da bi postao ‘naj, naj’ mjeri se po općem status kojeg glazbenik uživa: što kod običnog naroda, što kod kolega glazbenika, a što u čitavoj povijesti glazbe. Jer, iza nas ostaju naša djela i ona govore umjesto nas.


STEVE GADD je ta osoba.

Da, on je bubnjar. Ali, daleko je više od bubnjara. STEVE GADD je IKONA najkvalitetnije popularne glazbe kakvu poznajemo (Eric Clapton, Paul Simon, George Benson, Paul McCartney, James Taylor, James Brown, Bee Gees). No, nije samo to. STEVE GADD je za današnje prilike nespojiva kombinacija IKONE POPA I IKONE JAZZA. To je u aktuanoj glazbenoj zbilji naprosto nespojivo. Ne možete spojiti Rhiannu i Briana Bladea.



STEVE GADD je taj jedan jedinstveni umjetnik koji je to uspio. Popeo se u vrh Pop glazbe, ali i u sam vrh najkvalitetnijeg jazza kakvog poznajemo (Chick Corea, Al Jarreau, Al Di Meola, Steely Dan i drugi). U tome se krije glazbena veličina i Olimpijski doseg umjetnika imenom STEVE GADD. Naprosto, nešto tomu slično nije uspjelo nikome u povijesti glazbene industrije.

I još jedna crtica iz glazbenikova života koja ga čini velikim. Najvećim!

U Los Angelesu se 1989. zbio ključni trenutak koji će za sva vremena u povijest uklesati ime STEVE GADD. U sklopu Buddy Rich memorijalnog koncerta, uz pratnju Big Banda Buddyja Richa, od svih svjetskih bubnjara koji su tu mogli nastupiti pozvana je samo trojka: GADD – Colaiuta – Weckl. Riječ je o tri zaista ponajbolja bubnjarska umjetnika. I, tko je bio pozicioniran u sredini, na počasnom mjestu? STEVE GADD. Tko je najviše oduševio svojom zrelošću i muzikalnošću? STEVE GADD. Kad su pitali Dave Weckla i Vinnieja Colaiutu tko je najveći među njima, koji je bio njihov odgovor? STEVE GADD.

Možemo i ovako postaviti stvar.

Weckl je svakako jedan od najvirtuoznijih bubnjara, s tehnikom ‘sto nota na sekundu’ te je također nastupao i snimao s vrhuškom jazza (Chick Corea) Ali… koja ga je svjetska rock ikona ikad pozvala u band? Niti jedna. Koliko je hitova snimio? Niti jedan. Ostaje genijalac, ali unutar jednog uskog kruga glazbene niše. Vinnie Colaiuta je ponešto u boljoj poziciji. Snimio je legendarne albume od Franka Zappe do Chick Coreae do Stinga i McCartneya. Jednog dana biti će legitiman Gaddov nasljednik. Ali… koliko je Colaiuta snimio solističkih albuma pod vlastitim imenom? Jedan. Koliko ih je snimio Gadd? Sedam (samo što znamo, a koliko još dodatnih). Usto, Colaiuta nikad nije pokrenuo vlastiti band. STEVE GADD svaki slobodni trenutak provodi snimajući i nastupajući upravo s vlastitim bandom, pod vlastitim imenom.

Usto je otac troje djece od kojih je većina također krenula bubnjarskim stazama i jedan je već vrlo cijenjen i uspješan bubnjar.

Zato je STEVE GADD najveći, najcjenjeniji i najbolji živući bubnjar koji danas hoda ovim planetom koji se zove Planet Zemlja, a mi bubnjari bi ga rado preimoenovali u ‘PLANET GADD’.



Uz Božju pomoć, STEVE GADD će uskoro hodati i Hrvatskom tj. istarskim mjestašcem Grožnjanom gdje je glavni gost 10. Hrvatskog bubnjarskog kampa, a dolazi na osobni poziv mr. Petra Ćurića, osnivača i dugogodišnjeg direktora ovog seminara.

“WE ARE ON A MISSION FROM GADD” - slogan je koji je prije nekoliko godina promovirala američka tvornica činela ‘Zildjian’ čiji je Gadd dugogodišnji endorser.

Slažemo se i mi – ovog je ljeta cijela bubnjarska zajednica šire regije na posebnoj misiji:

“WE ARE ON A MISSION FROM GADD.”
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene