dinamičan vikend

Sjajnim koncertom Zagrebačke filharmonije otvoren treći blok Muzičkog biennala Zagreb, evo što još publika može poslušati!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Unatoč preprekama zbog pandemije, organizatori su još jednom pokazali da se i u manjem obujmu može itekako publici pripremiti pravo glazbeno slavlje.

Treći programski blok 31. muzičkog biennala Zagreb pod nazivom Continuum Nr. 3 – Le sacre de l’eté (Posvećenje ljeta) otvorila je u četvrtak navečer Zagrebačka filharmonija sjajnim koncertom u Tvornici kulture. Unatoč preprekama zbog pandemije, organizatori su još jednom pokazali da se i u manjem obujmu može itekako publici pripremiti pravo glazbeno slavlje.

Pogledaj i ovo showbuzz ključni domaći festival Veliko finale Muzičkog biennala Zagreb održat će se od 17. do 20. rujna, publiku očekuje bogati program

Zagrebačkom filharmonijom je ravnala francuska dirigentica Ariane Matiakh, svestrana glazbenica koja suvereno vlada stilovima i žanrovima u rasponu od baroka do suvremene glazbe, od opere do simfonijskih djela. Publika je svaku od tri skladbe koje su izvedene ispratila ovacijama, a za koncert u Tvornici kulture tražila se ulaznica više. Filharmonija je izvela skladbe Alfreda Schnittkea, Kaije Saariaho i Milka Kelemena, a solisti su bili Maria Radutu, Karl-Heinz Schütz i Katarina Kutnar.

Muzički biennale Zagreb u petak nastavlja s bogatim programom, a publiku očekuju brojne zanimljivosti. Na platou Pogona Jedinstvo održat će se kritičarski razgovori – od klasike do undergrounda, s podnaslovom “Perspektive, alati i prepreke glazbenih kritičara za 21. stoljeće”.

Predstavljanje snimljenih izvedbi disertacijskih skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford jedan je od dvaju programa hamburškog ansambla Decoder na MBZ-u, a oba se održavaju također danas, 16. srpnja u Pogonu Jedinstvo. Autori čija se djela predstavljaju su Julie Herndon i Chris Lortie iz SAD-a te Davor Branimir Vincze iz Hrvatske.

Drugi program ansambla Decoder uz gostovanje pjevačice Jessice Aszodi održat će se također u Pogonu Jedinstvo, a na koncertu će izvesti djela domaćih i stranih skladatelja. Istoga dana održat će se i koncert jazz improvizacija Kaje Draksler u Pogonu Jedinstvo, a program je organiziran u suradnji s Jazz.hr-om. Program drugoga dana trećeg bloka MBZ-a završava koncertom Jorgea Sáncheza Chionga u Močvari. Dan nakon ovog nastupa, Jorge Sánchez-Chiong održat će i predavanje o Povijesti i praksi turntablisma – umijeća uporabe gramofona kao instrumenta.

Treći, zaključni, dan trećeg bloka MBZ-a započinje Svirkaonicom, suvremeno-glazbenom radionicom za djecu pod vodstvom Lucije Stanojević, violinistice i glazbene edukatorice. Svirkaonica će se s početkom u 11 sati održati u subotu 17. srpnja u klubu Močvara. U Pogonu Jedinstvo istoga dana održat će se okrugli stol na temu “Suvremena glazba – pitanje ukusa ili razumijevanja?”.

Online koncert violončelista Vida Veljaka publika će moći pogledati 17. srpnja s početkom u 18 sati, a cijenjeni mladi violončelist izvest će djela za violončelo i elektroniku. Uz skladbe Martina Matalona, Carole Bauckholt, Sashe Blondeaua i Joãoa Pedra Oliveire, na programu ima i dvije praizvedbe, skladbe Mladena Tarbuka i Borisa Jakopovića. Istoga dana nastupit će i Trokut, hvaljeni domaći ansambl posvećen elektroničkome jazzu.

Program u Močvari završava projektom delapse zagrebačkoga elektroničkog producenta Leonarda Klaića.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Danijela Martinović (Foto: Instagram) Danijela Martinović (Foto: Instagram) Danijela Martinović (Foto: Screenshot Youtube) +0 Danijela Martinović (Foto: Screenshot Youtube) Celebrity Evo gdje je Danijela proslavila prvi rođendan nakon prekida s Grašom, čini se da joj razloga za osmijeh na licu ne nedostaje

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene