U SOS selu Lekenik

Aktivna Hrvatska ukazuje na dobrobiti obiteljskog vježbanja

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nevjerojatno djeluje podatak da je u svijetu čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo te, ako se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 milijuna.

Redovne školske i poslovne aktivnosti zamka su kad je naša tjelesna aktivnost u pitanju. Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska u suradnji s SOS Dječjim selom Lekenik predstavlja vježbe koje će vama, djeci ili pak ukućanima pomoći da budete aktivniji i zdraviji u jesenskim i zimskim mjesecima.

Pogledaj i ovo PR VELIK ODAZIV VJEŽBAČA Borna Ćorić, Renata Sopek i 200 Zagrepčana pozvali na aktivnu jesen

Aktivno i bezbrižno ljeto ponovo su zamijenile školske klupe ili ured koji zasigurno donose manjak tjelesne aktivnosti. Treba znati da tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj djece te pridonosi očuvanju i unapređenju njihova zdravlja. Naime, redovitim tjelesnim aktivnostima potičemo rad mišića, održavajući na taj način njihovu funkciju primarno zaduženu za zdravlje lokomotornog sustava. Važno je i u ovom razdoblju s aspekta roditelja učiti dijete, ako nije dio nekog sportskog kluba ili usmjerenog trenažnog procesa, da i dalje bude aktivno, pa barem i 20-ak minuta dnevno kod kuće. Naravno, vježbanje mora biti i zabavno, stoga je vrlo jednostavno u svakodnevnu rutinu "ubaciti" nekoliko setova vježbi koje roditelji i djeca čak mogu izvoditi u paru.

Istraživanja vezana za tjelesnu aktivnost u svijetu upućuju na trend opadanja razine tjelesne aktivnosti zadnjih 20 godina te u skladu s tim povećanje sjedilačkog načina života, postotka prekomjerne težine pa čak i pretilosti kako starijih tako i djece. Nevjerojatno djeluje podatak da je u svijetu čak42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo te, ako se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 milijuna. Najvažniju ulogu u tjelesnom razvoju djeteta i u životnom stilu koji je svakodnevno ispunjen tjelesnom aktivnošću zasigurno imaju roditelji i treneri. Navedeni set od nekoliko vježbi pokazuje kako roditelji i dijete mogu biti aktivni samo 15-ak minuta dnevno s jednostavnim rekvizitom te time aktivirati cijelo tijelo i koristiti dobrobiti od tjelesne aktivnosti.

Prilikom zajedničkog treninga djece iz SOS Dječjeg sela Lekenik i tima Aktivne Hrvatske snimljene su vježbe koje će vam biti itekako korisne, koje možete raditi u paru s članom obitelji, prijateljem ili cimerom. Zamjenska mama Iskra koja ima 28 godina, u SOS Dječjem selu Lekenik radi kao SOS mama dvije i pol godine. U SOS kući Mak ima petero djece na skrbi, tri dječaka i dvije djevojčice. Svaka naša SOS mama živi u SOS Dječjem selu, odgaja djecu, kuha im, pere za njih, uči s njima, tješi ih kad im je teško, veseli se s njima kad su radosni – ona je njihov oslonac u životu, rame za plakanje, topao zagrljaj te im pruža svu ljubav koju zaslužuju svojim rođenjem. Ona ima po ugovoru pravo na godišnji odmor i bolovanje, no uglavnom živi u SOS kući s djecom 24 sata dnevno/365 dana u godini.

'U našoj SOS kući Mak držimo se one: 'U zdravom tijelu, zdrav duh'. Tako se nastojimo zdravo hraniti i jela pripremati koristeći zdrave namirnice iz našeg vrta, koji obrađujemo u dvorištu SOS kuće. Kako sam ja velika pobornica sporta i vježbanje me veseli, svakoga jutra svi članovi naše SOS obitelji sudjeluju u vježbanju. Mi zapravo sve zajedno radimo: vježbamo, kuhamo, učimo, igramo se, smijemo se i plačemo. Pored tri velika dječaka, osnovnoškolca, u kući odrastaju i dvije djevojčice, od kojih malena Ivana najviše voli vježbati. Ona je moja najbolja partnerica kada je sport u pitanju i vjerujem da ću ju uspjeti naučiti zdravim navikama i zdravom načinu života!” otkrila je Iskra.

Partneri projekta tom su prilikom donirali mališane. Generalni partner HEP poklonio je majice za vježbanje, Omegolovu paletu proizvoda koje će koristiti zamjenske mame u pripremi jela, dok je Decathlon donirao opremu za kampiranje. NIVEA paket higijenskih proizvoda za djecu, OTP lopte i šilterice, a Jamnica Mivelu – Vodu Vašeg srca. Sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska koji se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović uskoro kreće u šestu sezonu edukacije Hrvatske.


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene