Tko bi rekao?

Imala je turbulentan život pun velikih obrata: Borila se s brojnim nedaćama za koje danas malo tko zna

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Glumačka diva i modna ikona Audrey Hepburn pored svega bila je i velika humanitarka, a njezin život bio je nadasve zanimljiv.

Glumica Audrey Hepburn danas slovi za jednu od najvećih glumica 20. stoljeća kao i za modnu ikonu čiji besprijekoran stil i dalje inspirira dizajnere. Slatkica velikih, izražajnih očiju, tamne kose i tanašne figure ušla je u povijest američke kinematografije kao oličenje elegancije i velika glumica beskrajnog šarma.

Pogledaj i ovo showbuzz danas je neprepoznatljiva Od zvijezde do beskućnice: Imala je sve, bila je predivna, a onda je zbog razvoda i bolesti dotakla samo dno

Ipak, Audrey Hepburn više je od glumačke dive. Ona je bila humanitarka, ljubavnica, supruga, a život joj je bio ispresijecan raznim nedaćama i turbulencijama za koje danas malo tko zna.

Slatka Audrey proslavila se filmovima "Doručak kod Tiffanyja" i "Praznik u Rimu", romantičnim komedijima s mnogo šarma, a iza maske uglađene holivudske zvijezde cijelo se vrijeme krila žena neobičnog talenta i životne priče.

Audrey Hepburn rodila se 1929. u švicarskom mjestu Tolochenazu. Otac Irac bio joj je bankar, a majka nizozemska barunica s korijenima u francuskoj i engleskoj aristokraciji. Njezina je majka iz prvog braka imala i dvojicu sinova, pa je Audrey odrasla u mnogobrojnoj obitelji, a naučila je i tečno govoriti pet svjetskih jezika.

Unatoč tome što su odavali sliku savršene obitelji, glumičini roditelji su se razveli kada je imala samo šest godina pa se s majkom iz Švicarske preselila u Nizozemsku, gdje su živjele u bogatstvu i raskoši. Sve se promijenilo početkom Drugog svjetskog rata - nizozemski plemenitaši su opljačkani, odvođeni u logore, a većina je stanovništva drastično osiromašila. Ljudi su gladovali i umirali od hladnoće, a teška vremena nisu zaobišla ni Audreyinu obitelj.

Djevojčica je plesala balet te svojim nastupima skupljala novac za pokret otpora protiv nacista. Iako je bila vrlo talentirana, rekli su joj da je sa 170 centimetara previsoka za profesionalnu balerinu. Nakon rata se preselila u London gdje je počela graditi karijeru modela, a uskoro su je zapazili i glumački lovci na talente.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy birthday to this beautiful human. Actress, model, fashion icon, humanitarian and an inspiration to millions. We love and miss you audrey. #audreyhepburn

Objavu dijeli Audrey Hepburn (@audrey.hepburn)

U Engleskoj je upoznala i bogatog engleskog industrijalista Jamesa Hansona, s kojim je bila zaručena gotovo godinu dana. Iako je već kupila vjenčanicu, otkazala je svadbu kad je shvatila da se zbog preopterećenosti poslom rijetko viđa sa svojim zaručnikom. Audrey je za nesuđeno vjenčanje kupljenu vjenčanicu poklonila siromašnom talijanskom paru koji ju i dalje ima u svom vlasništvu.

Audrey je za svoju prvu veću glumačku ulogu morala pričekati 1951. kada je dobila ulogu balerine u filmu "The Secret People", a dvije godine kasnije glumila je u kultnom "Prazniku u Rimu" s Gregoryjem Peckom. Za taj je film Audrey dobila Oscara za najbolju žensku ulogu, a preko noći je postala globalno prepoznatljiva zvijezda.

Uslijedile su hvaljene uloge Holly Golightly u "Doručku kod Tiffanyja", Eliza Doolittle u "My Fair Lady" te nastupi u poznatim ostvarenjima kao što su "Ljubav poslijepodne", "Kako ukrasti milijun" te "Robin i Marian".

Svojom je gracioznošću odudarala od ostalih glumica tog vremena, a nježna građa definitivno se razlikovala od bujnih oblina ostalih velikih zvijezda starog Hollywooda. Posebna i svoja, Audrey je ubrzo postala miljenica publike, a ni njezini muški kolege nisu ostali imuni na njezine čari.

Tijekom rada na predstavi "Ondine" strastveno se zaljubila u Mela Ferrera, kojemu je izrekla sudbonosno da 1954. godine te s kojim je šest godina kasnije dobila sina Seana. Priča se kako je ovaj američki glumac i redatelj zapustio svoju karijeru zbog Audreyjine, ali da je postao iznimno ljubomoran na njezin uspjeh. Veza je pukla nakon 14 zajedničkih godina.

Nakon bračnog brodoloma Audrey je na jednom krstarenju upoznala talijanskog psihologa Andrea Dottija za kojeg se udala 1969. godine. Rodila je i drugo svoje dijete, još jednog sina, Lucu. Ni taj brak nije završio sretno - nakon 13 godina ljubav je pukla, a Audrey je bila toliko pogođena da se zavjetovala kako se više nikada neće udavati. Tu zakletu samoj sebi je i održala, no živjela je do kraja života s partnerom Roberzom Woldersom, nizozemskim televizijskim glumcem.

Iako bi se iz njezine biografije mogloj iščitati da je bila čedna žena sklona monogamiji, Audrey je navodno imala barem jednog jako slavnog ljubavnika - američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Slavni zavodnik Kennedy volio je odvoditi poznate glumice u svoj krevet, pa je tako među njegovim plahtama završila i Audrey. Njihova tajna afera trajala je nekoliko godina, a za nju su znali svi zaposlenici Bijele kuće. Širile su se priče o tome kako je inače uvijek dotjerana glumica zapravo oličenje strasti i da se ispod odmjeren vanjštine skriva iskusna ljubavnica kojoj bi rijetko koji muškarac odolio.

Unatoč obožavanju svijeta, Audrey se odlučila povuči iz svijeta glamura i glume 1970-ih, nakon čega se u potpunosti posvetila humanitarnom radu.

Kao veleposlanica dobre volje za UNICEF putovala je svijetom i širila svijest o potrebama siromašne djece u Africi i južnoj Aziji, a za humanitarni je rad 1992. godine dobila Medalju slobode američkog predsjednika.

Iste godina počela je osjećati jak bol u trbuhu te joj je ubrzo dijagnosticiran rak želuca. Operirana je, no kako je odbila primiti kemoterapiju, preminula je 20. siječnja 1993. godine u svojem rodnom gradu Tolochenazu.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene