tužna vijest

Preminuo poznati talijanski modni dizajner koji je Giorgiju Armaniju dao prvi posao, obilježio je čitavu eru

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nino Cerruti je uveo "casual chic" u mušku visoku modu izumivši 1970-ih prvu jaknu na kopčanje. Poznati dizajner preminuo je u 91. godini.

Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.

Umro je u bolnici u Vercelliju, u Pijemontu, na sjeverozapadu Italije, kamo je primljen radi operacije kuka, piše list Corriere della Sera na svojoj mrežnoj stranici.

Nino Cerruti je uveo "casual chic" u mušku visoku modu izumivši 1970-ih prvu jaknu na kopčanje. U to je vrijeme postao majstor profinjenog sportskog stila.

Rođen je 25. rujna 1930. u Bielli i nakon smrti oca Silvija, kada mu je bilo 20 godina, morao je napustiti studij filozofije i odustati od svog sna da postane novinar kako bi preuzeo obiteljsku tekstilnu tvornicu.

U 60-im upoznaje stanovitog Giorgija Armanija, četiri godine mlađeg od sebe i zapošljava ga kao muškog modnog kreatora. Tandem koji je snažno obilježio svijet mode razišao se deset godina poslije, nakon Armanijeve odluke da 1975. osnuje vlastitu kuću.

Njegova linija sportske odjeće doživljava velik uspjeh u 1980-im i tada sponzorira vrhunske sportaše, poput američkog teniskog asa Jimmyja Connorsa i švedskog skijaša Ingemara Stenmarka.

No osim sportaša njegove kreacije nosili su glasoviti francuski glumac Jean-Paul Belmondo i talijanski Marcello Mastroianni.

Nino Cerruti koji je 2000. primio počasni naslov Viteza rada, bio je 1994. i službeni dizajner Ferrarijeve ekipe u utrkama Formule 1.

Godine 2001. je talijanskim investitorima prodao svoju marku "Cerruti 1881" koju je poslije preuzeo američki investicijski fond, a zatim je prešla u ruke kineske grupacije Trinity.

(Hina)

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Marija Selak Raspudić Nino Raspudić Marija Selak Raspudić - 2 Nino Raspudić +0 Marija Selak Raspudić - 2 Celebrity Sretne vijesti iz domaće zastupničke obitelji: Poznati politički par čeka dijete, prinova bi trebala stići sredinom ljeta

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene