nikad prežaljeni Toše

Tužna obljetnica: Slavili su ga kao heroja, a nakon smrti brzo ga zaboravili

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Prije deset godina napustio nas je Toše Proeski, čovjek koji je ovom svijetu mogao još toliko toga dati. Tuga i bol s godinama postaju sve veći. Teško se pomiriti s činjenicom da takav čovjek danas leži na nedostojnom počivalištu.

Deset godina prošlo je otkako nas je napustio nikad prežaljeni Toše Proeski. Tuga zbog njegova preranog odlaska ne blijedi ni dan-danas. Njegovi brojni obožavatelji, ali i shrvani kolege, s knedlom u grlu i dalje se prisjećaju kobnog utorka koji je odnio život makedonskog slavuja, čovjeka koji je ovom svijetu mogao još toliko toga dati.

Skroman mladić vrijedan divljenja

Pogledaj i ovo Toše Proeski Osvanula na Instagramu Nikad viđena fotografija neprežaljenog Toše Proeskog rasplakala je njegove obožavatelje: "Zaspale su oči lijepe..."

Iako je u trenutku smrti imao samo 26 godina, iza sebe je ostavio glazbeni opus koji nikada neće biti zaboravljen. Toše je bio velika zvijezda i ikona neosporna talenta, no ono zbog čega su ga svi obožavali dolazilo je iz dubine njegove duše. Nikada nije živio za slavu. Bio je samozatajan i skroman mladić koji je druge uvijek stavljao ispred sebe. Za njegovu prizemnost zaslužna je obitelj kojoj je glazbenik bio nevjerojatno privržen, ali i vjera koja mu je davala snage da se izdigne u teškim trenucima.

Poznat je i kao veliki humanitarac, a za svoje brojne humanitarne nastupe 2003. godine dobio je nagradu Majke Tereze. Posebnu pozornost posvećivao je onim najmlađima kojima je pomoć itekako potrebna, a njegovo djelovanje zamijetio je i UNICEF koji ga je proglasio svojim ambasadorom. Htio je svijet učiniti boljim mjestom, no tužna sudbina prerano ga je sustigla.

Nedostojno počivalište izaziva jezu

Vijest o njegovoj smrti odjeknula je poput bombe u svim regionalnim medijima i u nevjerici ostavila tisuće i tisuće osoba čiju je naklonost karizmatični Toše svojim životom pridobio. Sahranjen je u rodnom Kruševu uz najveće državničke počasti, a njegovo posljednje počivalište deset godina nakon smrt izaziva jezu.

Toše i dalje počiva u improviziranoj grobnici pokrivenoj tepihom od umjetne trave iznad koje stoji križ. Grobnica je popločana behaton pločama, koje propadaju i tonu, a popušta i improvizirana metalna konstrukcija koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonom. "Puno ljudi smo dočekali i ispratili. Svi nose cvijeće, plišana srca, lutke... Mi to sređujemo, ali neke stvari se ne mogu maskirati poklonima. Grob je u očajnom stanju. Sve se raspada", izjavili su ogorčeni radnici jednoj makedonskoj televiziji nedavno i time zgrozili Tošine poklonike diljem bivše Jugoslavije. Bio je ponos Makedonije, hvalili su ga, nazivali nacionalnim herojem, a sada, čini se, i zaboravili.

Toše Proeski preminuo je u stravičnoj prometnoj nesreći na autocesti Zagreb – Lipovac nedaleko od Nove Gradiške. U trenutnu nesreće bio je u automobilu s menadžericom Ljiljanom Petrović i vozačem Georgijem Georgijevskim. Vozač je udario u kamion, a Toše je poginuo na licu mjesta. Istraga je pokazala da je vozač zbog umora zaspao i tako nehotice na drugi svijet poslao čovjeka  anđeoskog lica i glasa koji nikada neće biti zaboravljen jedino u mislima i srcima onih koji su ga iskreno voljeli. Tamo će, kao što i zaslužuje, živjeti vječno.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene