Ili zaruke ili bomba?!

Pjesma naših susjeda šokirala javnost: Htjeli su na Euroviziju sa stihovima koji promoviraju nasilje nad ženama

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Pjesma govori o muškarcu koji je planira zaprositi svoju djevojku, a ako ga ona odbije ima kod sebe spremnu bombu.

Na srpskom natjecanju za pjesmu koja će predstavljati susjednu zemlju na Euroviziji izbio je veliki skandal. Naime, na Beoviziju, kako se zove njihov izbor za pjesmu, prijavili su se Bora Dugić i bend Balkubano s tekstom “Svadba velika“ koji poziva na nasilje nad ženama.

Pogledaj i ovo Martina Vrbos - 1 Što kažete? Hrvatica nastupila na srpskom izboru za pjesmu Eurovizije, poslušajte njezinu izvedbu, a evo i kakvi su komentari!

Zbog svega se oglasio i Autonomni ženski centar. Pjesma govori o muškarcu koji je planira zaprositi svoju djevojku, a ako ga ona odbije ima kod sebe spremnu bombu. “Ponio sam bombu, ponio sam draga, jer te ludo volim. Ako kažeš ne, raznijet ću ja sve. Čik mi reci ne, eksplodirat će“, stihovi su skandalozne pjesme.

“Zahtijevamo hitno povlačenje pjesme 'Svadba velika', koju izvode Bora Dugić i Balkubano, iz natjecanja za Beoviziju 2020. i sa svih platformi Radiotelevizije Srbije, gdje se pjesma promovira. Nedopustivo je davati javni prostor i promovirati pjesmu čiji tekst eksplicitno poziva na ubojstvo žene koja je rekla ne i koji potiče ideju da žena mora biti 'moja ili ničija' te lažno navodi da situacija iz pjesme opisuje osjećaj ljubavi“, rekli su iz Autonomnog ženskog centra.

Dodali su kako je u Srbiji svake godine ubijeno od 30 do 40 žena, a ništa se neće promijeniti ako će se dopuštati ovakve stvari i ako autori pjesme ne preuzmu dogovornost. Bora Dugić i Balkubano ipak nisu sankcionirani izbacivanjem s Beovizije, no nakon što je reagirala javnost morali su izmijeniti tekst.

“Shvaćajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pjesme mogao poslati, Radiotelevizija Srbije je, u dogovoru s autorima, donijela odluku da tekst pjesme bude promijenjen. Autori, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli prikladan autorski izraz te se zbog toga ispričavaju, naglašavajući da im to nije bila namjera. RTS želi jasno dati do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama", oglasili su se Radiotelevizije Srbije.

U drugoj, novoj verziji teksta autori su bombu zamijenili burmom, a pjevača će boljeti srce i neće se dogoditi eksplozija. Polufinalne večeri Beovizije će biti 28. i 29. veljače te finale 1. ožujka. 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene