tužna vijest

Preminuo legendarni redatelj Božidar Nikolić: Pomogao je Bradu Pittu na početku karijere i odabrao ga među 400 glumaca

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Božidar Nikolić preminuo je u 80. godini u Beogradu, a poznat je kao redatelj filmova "Balkanski špijun", "Tri karte za Hollywood", "Balkanska braća", "U ime oca i sina" te "Tamna strana sunca" u kojoj je glavnu ulogu odigrao Brad Pitt.

Legendarni redatelj i kamerman Božidar Nikolić preminuo je u 80. godini u Beogradu, piše RTS. 

Pogledaj i ovo Brad Pitt - 3 no i dalje je zgodan! Mnogima se neće svidjeti ono što Brad Pitt ima na nogama, neki ovaj komad obuće obožavaju, drugi ih ne mogu smisliti!

Nikolić je bio cijenjeni direktor fotografije i surađivao je s poznatim redateljima Lordanom Zafranovićem, Vatroslavom Mimicom, Živkom Nikolićem i Mišom Radivojevićem. 

Režirao je kultne filmove "Balkanski špijun", "Tri karte za Hollywood", "Balkanska braća" i "U ime oca i sina". Nikolić je zaslužan i što je Brad Pitt dobio jednu od svojih prvih glavnih uloga u filmu, u njegovoj američko-jugoslavenskoj romantičnoj drami "Tamna strana sunca". U njemu su glumili i Cheryl Pollak, Guy Boyd i Milena Dravić. 

Svojedobno je otkrio da se na castingu pojavilo 400 glumaca, a on je bez ikakve dileme odabrao upravo Pitta. 

Nikolić je za svoj snimateljski rad osvojio dvije Zlatne arene u Puli, za filmove "Beštije" i "Život je lijep". Nagrađen je i Zlatnom arenom za režiju koju je podijelio s Dušanom Kovačevićem za njihov film "Balkanski špijun". 

Na Sofestu, filmskom festivalu u Sopotu 2016. je osvojio statuu Slobode za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru. 

Inače, Nikolić je rođen 1. siječnja 1942. u Nikšiću i svoje kinematografsko umijeće je stekao 60-ih i 70-ih godina radeći kao kamerman za Radio-televiziju Beogradu. 

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Albina Grčić +0 Albina Grčić - 2 Celebrity Zbog ovih fotki Albini se u komentaru javila čak i Doris Dragović, a procurile su i neke nezgode s proba za polufinale!

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene