Tužna vijest

U 77. godini preminuo legendarni Kićo Slabinac, glazbenik se borio s dugom i teškom bolesti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini nakon borbe s dugom i teškom bolesti. Ovaj je glazbenik tijekom bogate karijere surađivao s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Marija Mihaljevića i Arsena Dedića, a njegova karijera proteže se na više od 40 godina aktivnog rada.

Hrvatski pjevač, gitarist i skladatelj Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini nakon borbe s dugom i teškom bolesti. Posljednjih mjeseci nekoliko je puta bio operiran u zagrebačkom KBC-u. Iako je zahvat bio uspješno izveden, oporavak nije išao kako se očekivalo. 

Kićo je rođen je u Osijeku 1944. godine, a radi se o glazbeniku čija se karijera protezala na više od 40 godina.

S velikom tugom javljamo kako je Krunoslav Kićo Slabinac, legenda tamburaške, zabavne i popularne glazbe, preminuo u 77....

Posted by Croatia Records on Friday, November 13, 2020

Glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi, a svirao je tamburicu te je glumio u dječjem kazalištu. Tamburicu je zamijenio gitarom 50-ih godina nakon što je otkrio Elvisa Presleyja, a malo nakon toga krenuo je u glazbenu školu te je učio klasičnu glazbu. Početkom 60-ih skupa s ostalim kolegama iz benda osnovao je grupu Tornado, nakon koje je pokrenuo i Kon Tiki, a zatim i Dinamite. S Dinamitima je svirao rock 'n' roll te je s grupom i pobijedio na natjecanjima u Zagrebu i Beogradu. Kićo je izašao iz grupe jer je morao odslužiti vojni rok, a umjesto njega na čelo benda stigao je Dado Topić.

Nakon povratka iz vojske Slabinac se okrenuo samostalnoj karijeri te se odselio u Zagreb. Ondje je nastupao i izvodio obrade pjesama te je odlazio na natjecanja, a jednom je prilikom upoznao i skladatelja Nikicu Kalogjeru. Zahvaljujući Kalogjeri nastupio je i na Splitskom festivalu 1969. godine. Brzo nakon toga objavio je prvu ploču "Plavuša", koja mu je osigurala veliki uspjeh u regiji.

Nije trebalo dugo da postane jedan od zapaženijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije. Održao je brojne koncerte, a pjesme "Plavuša", "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene" i "Tri slatke riječi" osvojile su publiku te su postali njegovi kultni hitovi. Jedno vrijeme Kićo je živio i u SAD-u, gdje je pokušavao ostvariti uspjeh, a po povratku kući odustao je od zabavne glazbe te se posvetio narodnoj pjesmi i tamburici. Redovito je nastupao na brojnim festivalima.

Kićo Slabinac tijekom bogate karijere surađivao je s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Marija Mihaljevića i Arsena Dedića.

Slabinac je dobio nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije, a njegove pjesme stare i nekoliko desetljeća i dalje su veliki hitovi koji se rado pjevaju svakom prilikom.

Posljednju kompilaciju „Cvijet čežnje - Kićo Dalmaciji“ Croatia Records objavila je 2017. godine, a na njoj se nalaze njegove uspješnice sa Splitskih festivala. Upravo je na splitskoj pozornici ovoga ljeta na 60. Festivalu zabavne glazbe posljednji put uživo pjevao na retrospektivnoj večeri.

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene