Tužna vijest

Odlazak još jedne glumačke legende: Špiro Guberina preminuo u 88. godini

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Špiro Guberina preminuo je u 88. godini života u Zagrebu.

Legendarni kazališni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina preminuo je u 88. godini.

Glumac je posljednje dane života proveo u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu, a uzrok smrti zasad nije otkriven.

Špiro Guberina karijeru je počeo kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine, a godinu kasnije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, tom je ansamblu ostao vjeran sve do smrti, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.

Veliku je popularnost stekao televizijskim ulogama Strikana u "Velom mistu" Miljenka Smoje, Divca u "Prosjacima i sinovima" Ivana Raosa, Očenašeka u "Dnevniku Očenašeka" Vjekoslava Majera, Bepa u "Starcima" Antuna Šoljana i drugima.

Guberina je često u intervjuima isticao kako mu je drago da su seriju "Velo misto" prihvatili i mladi, a uvijek se rado prisjećao dana provedenih na setu. Seriju su snimali devet mjeseci, a jednu epizodu snimao je po tri tjedna. Ljudi su ga zbog Strikana zaustavljali na cesti, a Špiro se nikada na to nije bunio.

1997. godine osnovao je privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop. Legendarni glumac prije tri godine dobio je nagradu Šibensko-kninske županije za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Županije.

Rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Siniša Ružić - 3 Slavko Sobin (Foto: Nova TV) +0 Dino Rađa (Foto: Instagram) Celebrity Kolege se opraštaju od najdražeg Špire: "Nakon Netjaka i Duje otišao je i Strikan. Gore se očito priprema neka sjajna predstava"

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene