u 80. godini

Preminuo Bertrand Tavernier, proslavljeni francuski redatelj i dobitnik brojnih prestižnih nagrada

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Vijest o smrti Bertranda Taverniera objavio je institut Lumière u Lyonu kojim je predsjedao, a najpoznatiji je po filmovima "Veliko čišćenje" i "L.627".

Francuski redatelj Bertrand Tavernier, autor filmova "Veliko čišćenje" i "L.627", umro je u četvrtak u 80. godini, objavio je institut Lumière u Lyonu kojim je predsjedao.

Bio je istaknuta ličnost francuske kinematografije, umjetnik predan eklektičnom radu i cijenjen u inozemstvu te je snimao filmove društvenih tema.

Dobitnik je brojnih nagrada za filmove među kojima 1974. nagrade Louis-Delluc za "Urara iz Saint-Paula", a nominiran je za Oscara 1983. za kriminalističku dramu "Veliko čišćenje".Tavernier je u Cannesu 1984. nagrađen za režiju filma "Nedjelja na selu", a nagradu BAFTA je dobio 1990. za najbolji strani film za "Život i ništa drugo". Zlatnog medvjeda je osvojio 1995. uz Berlinu za "Mamac" i Zlatnog lava u Veneciji za životno djelo 2015.

Bertrand Tavernier je rođen 25. travnja 1941. u Lyonu. Otac mu je bio pisac i član pokreta otpora René Tavernier.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Stjepan Hauser i Bendetta Caretta (Foto: Instagram) Stjepan Hauser (Foto: Instagram) Stjepan Hauser (Foto: Instagram) +0 Stjepan Hauser (Foto: Instagram) Celebrity Hauser kaže da je odlučio pokazati svoju princezu, na plaži su izmjenjivali strastvene poljupce i nježnosti

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene