Još jedan odlazak

Nakon kratke i teške bolesti: Preminuo Dubravko Vorih, basist Prljavog kazališta

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dubravko Vorih preminuo je u Zagrebu u 60. godini.

U Zagrebu je preminuo dugogodišnji bas-gitarist jedne od najpopularnijih domaćih grupa.

Pogledaj i ovo Bendovi u Hrvatskoj - 5 Jesu li pogriješili ili ne? Promjena lidera na pozornici: Evo koji je to domaći bend promijenio čak osam pjevačica!

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je Dubravko Vorih, dugogodišnji basist Prljavog kazališta.

Vorih je s Prljavcima svirao čitavo desetljeće, a posljednji veliki nastup imao je na stadionu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj pred više od 20 tisuća ljudi, iako je već tada imao ozbiljne zdravstvene probleme.

Prethodno je s bendom odradio veliku američku i australsku turneju tijekom koje mu je i otkriven karcinom prošlog proljeća.

Vorih ni pod koju cijenu nije htio propustiti glazbeni spektakl u Kranjčevićevoj, a samo dan nakon koncerta otišao je na operaciju, no bolest je bila jača.

59-godišnji glazbenik preminuo je u bolnici, prenosi Jutarnji list.

Kontrabasist, bas-gitarist i skladatelj Dubravko Vorih karijeru je počeo s grupama Pro Futuro i Obećanje proljeća klavijaturista Stanka Juzbašića. Usporedo s jazz-karijerom sve više se okreće rocku i yu rock sceni, pa tako postaje član Parnog valjka, da bi vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Scholzom oformio band Parlament, s kojim snima albume "Imena i legende" i "Sve piše u zvijezdama", 1983. odlazi u Ljubljanu, gdje surađuje s jazz-glazbenicima Ratkom Divjakom, Bracom Doblekarom i drugima...

U Zagrebu svira s legendarnim Stanleyjem Clarkeom na jazz-festivalu, gdje Clarke poziva bas-gitariste da mu se pridruže. Nakon toga odlazi u Njemačk, gdje svira u grupi rumunjskog trubača Nicka Stefanescua u grupi Nick Steven Clan, da bi se tada uputio u Köln, gdje usavršava sviranje jazza s gitaristom Renatom Rožićem, bubnjarom Krunom Levačićem i saksofonistom Sašom Nestorovićem. Ubrzo zatim postaje član grupe Paula Lowea, klavijaturista i producenta i svira soul s vodećim imenima kelnske scene.

Vraća se u Hrvatsku, gdje počinje novu karijeru. Osniva Dubravko Vorih & New Tribe, u kojem sviraju Saša Nestorović, Matija Dedić, Zoran Jager i Kruno Levačić. Izdaje album "Mr. Clean" za Croatia Records (1999.), te "Live in Sax" kao Dubravko Vorih Quintet sa Sašom Nestorovićem, Darkom Jurkovićem, Matijom Dedićem i Krunom Levačićem, na kojem svira jazz-standarde. Treći album "Catwalk" izdaje Pučko otvoreno učilište, gdje Vorih radi kao voditelj tečaja za bas-gitaru. Ubrzo dobiva poziv da se priključi bendu Prljavo kazalište. S klavijaturistom iz Prljavaca Juricom Leikauffom te bubnjarom Markom Rabatićem oživljuje New Tribe te se bandu pridružuje tenor saksofonist Mario Bočić i gitarist Davor Čivrak. Četvrti album "Two Faces of Jazz and Soul" s 19 skladbi objavljen je u izdanju Aquarius Recordsa. Dubravko Vorih dobitnik je Nagrade Status za najboljeg bas-gitarista 2000. godine.

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju James Franco i Isabel Pakzad (Foto: Profimedia) James Franco i Isabel Pakzad (Foto: Profimedia) James Franco i Isabel Pakzad (Foto: AFP) James Franco i Isabel Pakzad (Foto: AFP) +0 James Franco i Isabel Pakzad (Foto: AFP) Celebrity Ne skidaju ruke jedno s drugog: Već je dvije godine s 15 godina mlađom, ali svoju romansu skrivaju od javnosti

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene