odlazak glumca

Legendarni osnivač Monty Pythona Terry Jones preminuo u dobi od 77 godina

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Zvijezda Monty Phythona, britanski glumac Terry Jones, preminuo je u srijedu u dobi od 77 godina. Tužnu vijest potvrdio je njegov agent.

Zvijezda Monty Pythona, britanski glumac Terry Jones, preminuo je u ponedjeljak u dobi od 77 godina. Tužnu vijest potvrdio je njegov agent za BBC.

"U dubokoj tuzi javljamo da je preminuo voljeni suprug i otac, Terry Jones", stoji u službenom priopćenju njegove obitelji. Uz njega je bila supruga Anna Soderstrom.

Michael Palin svog je kolegu opisao kao najsmješnijeg autora i glumca svoje generacije. "Terry je bio jedan od mojih najbližih prijatelja. Bio je ljubazan, velikodušan, uvijek je svih podržavao i živio je strastveno svoj život do samoga kraja", rekao je Palin.

Monty Python inače je naziv grupe britanskih komičara koju su činili Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Skupa su snimili četiri filma, nekoliko glazbenih albuma i kazališnih predstava. Jones je bio među osnivačima legendarne skupine, a osim kao glumac radio je i kao scenarist, producent, redatelj, povjesničar, pjesnik i autor knjiga.

Terry Jones bolovao je od demencije, a vijest o tome objavio je njegov sin 2016. godine. Zbog bolesti više nije mogao ni govoriti. 

Među kolegama u Monty Pythonu bio je poznat po svojoj velikodušnosti i entuzijazmu, kao i po tome što je bio načitan te se s njime moglo razgovarati o bilo čemu jer su ga zanimale različite teme.

Terry Jones upoznao je Michaela Palina još dok su skupa studirali na Oxfordu, a Graham Chapman i John Cleese zajedno su bili na Cambridgeu. Skupina je preko zajedničkih poznanstava počela raditi na projektu za BBC. Palin i Jones u početku su sve skečeve pisali zajedno, a Jones je najuspješnije glumio uloge neuglednih sredovječnih žena te starijih muškaraca iz više klase.

Serija Monty Python počela se emitirati 1969. godine, a brzo su privukli veliku pozornost publike zbog svog odstupanja od do tada poznatog humora. Njihovi skečevi nerijetko nisu imali ni početak ni kraj, a često su se smatrali besmislenima. Tijekom godina profilirali su se kao jedan od najpoznatijih takvih emisija u svijetu, a danas već legendarna postava snimila je i dugometražni film "A sad, nešto sasvim drugačije".

Terry Jones napisao je i brojne knjige za djecu, a pisao je i članke za poznate britanske medije. Najpoznatiji je bio po komentaru tamošnje politike kada je kritizirao bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene