Tužna vijest

U 87. godini preminuo lutkar Spinney, koji je udahnuo život Velikoj ptici iz Ulice Sezam

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Američki lutkar Caroll Spinney, poznat po tumačenju likova u dječjoj TV seriji "Ulica Sezam" umro je u nedjelju u dobi od 86 godina.

Caroll Spinney, koji je dulje vrijeme bolovao od distonije, neurološkog poremećaja pokreta, preminuo je u svojem domu u Connecticutu.

Poznat je po likovima Velike ptice (Big Bird) i Oskara (Oscar the Grouch) iz Ulice Sezam od početka emitiranja emisije 1969. godine.

U priopćenju grupe "Sesame Workshop" stoji da je Caroll bio "umjetnički genij čiji je nježni pogled na svijet pomogao u definiranju Ulice Sezam od najranijih dana 1969. i tijekom idućih pet desetljeća".

"Prije nego što sam počeo raditi u 'Ulici Sezam' nisam imao osjećaj da radim nešto važno. No Velika ptica pomogla mi je da nađem smisao življenja", kazao je svojedobno Spinney, kod kojega se ljubav prema lutkarstvu razvila još u dobi od pet godina.

Zbog distonije je od 2015. godine Velikoj ptici samo posuđivao glas, a u kostimu je bila njegova kolegica.

"Mi iz radionice Sesame oplakujemo njegov odlazak i osjećamo neizmjernu zahvalnost za sve ono što je pružio nama i djeci diljem svijeta", izjavila je suosnivačica showa Joan Ganz Cooney.

Spinney je odlazak u mirovinu najavio u listopadu 2018. godine. Tada je dovršio snimanje epizoda koje su se emitirale tijekom 2019. godine u kojoj je proslavljeno 50 godina emisije. 

Caroll je u kostimu Velike ptice nastupio u Carnegie Hallu, pojavio se na dodjeli nagrada Emmy, bio na naslovnici časopisa "Time" te gostovao u Kini s Bobom Hopeom. Nastupao je s brojnim slavnim ličnostima, od Johnnyja Casha do Michaela Jacksona.

(Hina) 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene