U 79. godini

Preminula legendarna glumica Milena Dravić, smatrali su je najvećom zvijezdom jugoslavenske kinematografije

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Legena jugoslavenskog glumišta Milena Dravić preminula je u 79. godini

Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini u Beogradu saznaje "Blic" u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Pogledaj i ovo Pogreb Milene Dravić (FOTO: Srdjan Ilic/PIXSELL) Velika tuga i gubitak Posljednji pljesak za Milenu Dravić: Kolege i prijatelji ispratili je uz pjesmu i u suzama

Milena Dravić se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, liječnici su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Prije dvije i pol godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću.

Ovog ljeta je boravila u Puli i na Paliću gdje je promovirana monografija o njoj. Bila je jedna od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

U karijeri koja traje preko 50 godina snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade.

Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" (1959.). Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga. Presudna uloga u njezinoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu "Prekobrojna" hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli.

Dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na filmskom festivalu u Cannesu, specijalnu nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za cjelokupan doprinos jugoslavenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri "Zlatna ćurana" na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvijezdom u povijesti srpske i jugoslavenske kinematografije.

Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri su: Diližansa snova (1960.), Uzavreli grad (1961.), Prekobrojna Branka Bauera (1962.), Kozara Veljka Bulajića (1963.), Lito vilovito (1964.), Čovjek nije tica Dušana Makavejeva i Djevojka Puriše Đorđevića (1965.), Rondo Zvonimira Berkovića (1966.), Jutro Puriše Đorđevića (1967.), Zasjeda Živojina Pavlovića i Bitka na Neretvi Veljka Bulajića (1969.), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bate Čengića i W.R. Misterije organizma Dušana Makavejeva (1971.), Sutjeska (1973.), Deps Antuna Vrdoljaka (1974.), Grupni portret s damom Saše Petrovića (1977.), Rad na određeno vrijeme i Poseban tretman Gorana Paskaljevića (1980.), Moj tata na određeno vrijeme (1982.), Horvatov izbor i Nije lako s muškarcima (1985.), Bure baruta (1998.), Zona Zamfirova Zdravka Šotre (2002.), Ledina Ljubiše Samardžića i Sjaj u očima Srđana Karanovića (2003.).

Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV serijama najrazličitijih žanrova te show programima, od kojih je najpoznatiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.

Iako je u nizu filmova uspješno igrala dramske uloge, njene najizrazitije predispozicije su, prema vlastitom uvjerenju, „karakterne uloge s elementima komedije“

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene