Nedamo Jabuku

''JABUČARI'' NA NOGAMA ''Sada žele zaklati i Jabuku, tek toliko, da se kolje''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Brojna poznata lica koja je Jabuka ''odgojila'', ogorčeni su postupkom gradske uprave.

U ranim jutarnjim satima, pod okriljem noći, djelatnici Bilić Erića provalili su na terasu kluba Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba i čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na ovim prostorima, stoji u priopćenju kluba..

Pogledaj i ovo Mile Kekin Uvertira u daljnje planove Mile Kekin na svoj rođendan objavio live verziju pjesme ''Samo za taj osjećaj'' i službeno započeo turneju!

Društvene mreže gore, a i brojni akteri javnog života ne kriju razočarenje ovim postupkom Grada.

Mile Kekin gaji brojne emocije prema klubu i ovo ga je prilično iznenadilo. ''Totalno sam zbunjen. Već je bila frka s Jabukom negdje 2000. godine i sjećam se da je klub tada dobio presudu u svoju korist. On je kulturno dobro, on je odgojio subkulturu. Hladno pivo je tamo također imao gaže. Bili su to jedni od naših prvih koncerata. Zatečen sam ovim'', kazao je Kekin.

Pjesma benda Ramirez – Disco, bila je inspirirana upravo ovim klubom. Aljoša Šerić tužan je zbog ovog postupka Grada. ''Bilo bi mi jako žao. Ostavio sam tamo mladost, a moglo bi se reći i neke godine starosti. Još se nadam ići tamo. To mi je jedan od najdražih klubova. Ne želim da se to događa. Ne znam puno o svemu ali često se siluju zakoni kako bi se udovoljilo nečijim interesima'', kazao je odvjetnik i glazbenik Šerić.

Sanjin Đukić bio je DJ u klubu Jabuka od 2004. do 2012. Nimalo mu nije ugodno slušati o ovome što se događa. ''Ovo je tipičan postupak gradske uprave kakav se primjenjuje posljednjih nekoliko godina i koji potvrđuju da nimalo ne drže do pravih kulturnih vrijednosti Zagreba. Glazbeni klub Jabuka mjesto je koje je ispravno odgojilo generacije i generacije i treba biti proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Zagreba i Hrvatske. Svi ljudi koji drže do grada, bili jabučari ili ne, moraju ili bi trebali ustati protiv ovog vandalizma gradskih vlasti. Ne damo Jabuku'', kazao je Sanjin.

Na ovu odluku Grada reagirao je i redatelj Igor Mirković. ''Kulušić je već 20 godina zaključan, ostavljen, prazan i ne treba nikome. Lap je zaključan, ostavljen, prazan i također ne treba nikome. To je odnos Zagreba prema njegovoj urbanoj baštini: lokot na bravu, istjeraj rock'n'roll, i pusti neka propada. Da su od tih mjesta napravili barem skladište ili kladionicu, smatrao bih da to netko radi iz koristoljublja. Ovako ne. Od tih malih kulturocida koristi nije imao nitko. Nakon ta dva slučaja, sada žele zaklati i Jabuku, tek toliko, da se kolje. Time će nestati zadnji materijalni trag jedne urbane scene koja je odgojila generacije. Ajmo, dečki s Markova trga, svi koji su se u kampanjama busali da su rasli uz novi val, da vas čujem sada'', kazao je Mirković.

Podsjetimo, terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu. Nikome nije jasno kako, s obzirom na to da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro. Bitno je naglasiti da prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za parkiralište!
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene