osebujna legenda

On je strastveni pilot koji ljubi 22 godine mlađu kolegicu, a prema njemu su nazvali jednu vrstu mrava

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Harrison Ford voli upravljati helikopterom i svojedobno je spasio ženu koja se izgubila u šumi.

Harrison Ford, koji slavi 78. rođendan, proslavio se još 1977. kao Han Solo u "Zvjezdanim ratovima", a tu je ulogu reprizirao u četiri nastavka u razdoblju od više od 42 godine. 

Pogledaj i ovo Harrison Ford i Calista Flockhart strastveni poljupci Ljubavna idila legendarnog Indiane Jonesa: Dugo je skrivao da je u vezi s lijepom kolegicom, a u 82. godini sretniji su no ikad!

Uz tu svjetski poznatu franšizu, slavu je stekao i igrajući lik arheologa i pustolova Indiane Jonesa u istoimenom serijalu. Glumac je poznat po tome što je tijekom karijere duge 54 godine odigrao heroja u mnogim filmovima, među kojima su "Svjedok", "Bjegunac" i "42" te u romantičnim dramama  "Slučajna avantura" i "Bezvremenska Adaline". 

Prije nego što je postao glumac, Ford je radio kao stolar i to mu je i dan-danas omiljeni hobi. Usto je radio na pozornici svjetski poznatog benda The Doors. Harrison se može pohvaliti bogatstvom od 300 milijuna dolara, a svojedobno je bio na listi najseksi muškaraca. 

Odigrao je ulogu u velikom hitu "Air Force One", koji je zaradio 315 milijuna dolara, a prvotno je trebao glumiti Kevin Costner. Njegovo ime obično se u filmovima navodi kao Harrison J. Ford da ga se ne pomiješa s njegovim imenjakom koji se proslavio u nijemim filmovima. 

Američki glumac ima neke specifične kriterije kada bira uloge, pa je tako odbio zaigrati u hitovima "Jurski park" i "Patriot". Zbog njegove posvećenosti borbi za spašavanje okoliša i životinja vrsta mrava nazvana je Ford prema njemu. Glumac ne mari za tehničke detalje, pa je tako navodno snimio cijelu franšizu "Zvjezdani ratovi" bez ikakvog ugovora. 

Koliko je Harrison vješt, pokazuje njegova kuća na ranču u američkom gradiću Jackson Holeu. Naime, sam ju je izgradio, a u njoj stanuje sa suprugom Calistom Flockhart (55). Par dio vremena stanuje i u Los Angelesu zbog glumačke karijere. 

Iako je franšiza "Zvjezdani ratovi" zaradila nekoliko milijardi dolara više, Harrison je svojedobno priznao da mu je serijal "Indiana Jones" draži. Istaknuo je da mu je lik arheologa omiljeni i da je na njega najponosniji. Indianu je prvotno trebao utjeloviti Tom Selleck, ali su mu producenti serije "Magnum P. I." rekli da ne može prihvatiti angažman jer se kosi s njegovim obvezama. 

Iako je snimio brojne hitove, Ford je samo jednom nominiran za prestižnu nagradu Oscar, i to davne 1986. za film "Svjedok". Ford je poznat u javnosti po tome što jako drži do privatnosti, a na crvenom tepihu pojavljuje se samo kad mora zbog obveza prema novom filmu ili supruge Caliste. 

Inače, glumac je i u stvarnom životu pokazao da se ponaša poput heroja. Kako u slobodno vrijeme uživa upravljati helikopterom, svojedobno je ugledao izgubljenu ženu u šumi. Sletio je na obližnju livadu i odvezao ju kući. 

Glumac je prije Caliste bio dva puta u braku. S prvom suprugom, kuharicom Mary Marquardt razveo se nakon 15 godina te imaju sinove Willarda (51) i Bena (52). Harrison je u drugom braku bio od 1983. do 2004. s televizijskom scenaristicom Melissom Mathison. Bivši supružnici imaju kćer Georgiju (30) i sina Malcolma (32) i oboje se bave glumom. 

Fordova sadašnja supruga Calista posvojila je sina Liama (19) dok je bio beba, a kasnije ga je posvojio i Harrison. Par je u braku od 2010., a vezu su započeli 2002. nakon što su se upoznali na dodjeli Zlatnih globusa. 

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Nekoć sretna obitelj (Foto: Profimedia) Jett i John Travolta (Foto: Profimedia) Jett Travolta (Foto: Profimedia) John Travolta i Kelly Preston (Foto: Getty) +1 Jett i John Travolta (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Život su mu obilježili gay skandal i opsjednutost bizarnim kultom, a smrt supruge samo je još jedna tragedija u nizu

  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene