I to dvostruki!

JEDINI HRVATSKI OSCAROVAC Priča o Branku Lustigu

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

I dan danas Branko Lustig jedini je Hrvat nagrađen s dva Oscara!

Dodjelom Oscara u nedjelju završava ovogodišnja sezona filmskih nagrada. Iako se hrvatska imena nikad nisu našla u jednim od najpoželjnijih kategorija, onih glavnih i sporednih glumaca i glumica, jedan Hrvat ipak je stajao na pozornici i to dvaput! Naravno, radi se o Branku Lustigu.

Pogledaj i ovo showbuzz HA, HA, HA... SRBI DOMIŠLJATO ČESTITALI Leonardo postao IKONA

U najcjenjenijoj kategoriji – najbolji film godine, ime Branka Lustiga dvaput je naglas izrečeno. Lustig, koji je kao dječak jedva preživio u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen, započeo je svoju karijeru u produkcijskoj kući Jadran Film, a nakon tri desetljeća građenja karijere u tadašnjoj Jugoslaviji, 1988. seli se sa svojom obitelji u SAD.

Radeći kao producent na filmu 'Schindlerova lista', zajedno sa Stevenom Spielbergom i Geraldom R. Molenom, 1993. osvaja svoj prvi zlatni kipić – za najbolji film. Tematika filma itekako je bliska Lustigu, te je inspirirana istinitom osobom i događajem. Radnja filma prati Oskara Schindlera, njemačkog industrijalista i člana nacističke stranke, koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio živote tisuću Židova tako što ih je zapošljavao u svojim tvornicama.

Svojim drugim Oscarom Lustig je, uz Douglasa Wicka i Davida Franzonija, nagrađen 2001. za epski blockbuster 'Gladijator'. Osim ovih remek-djela, Lustig je kao producent radio na holivudskim filmova poput 'The Peacemakera' s George Clooneyjem, 'Hannibala' s legendarnim Anthony Hopkinsom te 'Black Hawk Down' i 'American Gangster', koje je oba režirao Ridley Scott.

Pod 'stare dane' 83-godišnji producent se ponovno vratio u Hrvatsku, te kao počasni predsjednik predvodi Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb. Lustig je ostao jedini hrvatski dvostruki oskarovac, dok je film 'Surogat' još davne 1962. osvojio zlatni kipić za najbolji animirani film, te tako postao jedini Oscarom nagrađeni hrvatski film.

U noći Oscara budite uz Dnevnik.hr. Showbuzz redakcija pratit će crveni tepih, ali i samu dodjelu. Donosimo vam najzanimljivije trenutke s najveće filmske i modne manifestacije.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene