Slavi rođendan

Sunčane naočale više ne skida, a njegov nastup u razrušenom Sarajevu nikada neće biti zaboravljen

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Frontman popularne irske rock grupe U2 i borac za ljudska prava Bono slavi 60. rođendan.

Bono Vox je član skupine od svojih srednjoškolskih dana, a svoju je prepoznatljivost iskoristio za borbu za rješavanje globalnih problema, poput otpusta dugova siromašnim zemljama.

Pogledaj i ovo Bono Vox na Sarajevo Film Festivalu 2023. - 2 Ovo mu nije prvi posjet! Legendarni Bono Vox stigao je na Sarajevo Film Festival, evo kako ga je uzbuđena publika dočekala!

Rođen je Dublinu kao Paul David Hewson od katoličkog oca i majke protestantkinje, koje je umrla kad mu je bilo 14.

Grupi U2 se pridružio 1976. godine kad se javio na oglas kojim je bubnjar Larry Mulen tražio ostale članove. Dobio je nadimak Bono Vox po obližnjoj prodavaonici slušnih pomagala.

Za grupu je napisao većinu pjesma, često s politikom i vjerom kao glavnim temama. Svoju slavu često koristi za društveni aktivizam. Glavni je glasnik međunarodne skupine Aid for Africa koja se zalaže za oprost duga najsiromašnijim zemljama.

U2 je okviru tadašnje svjetske turneje 1997. nastupio u razrušenom i ranjenom Sarajevu 1997., što je doživljenog kao početak povratka normalnom životu i nikad im zaboravljeno, podsjeća slovenska agencija STA.

Američki časopis Time dvaput ga je uvrstio među 100 najutjecajnjih ljudi na svijetu, a 2005. zajedno s Billom i Melindom Gates proglasio osobama godina. Vitezom su ga proglasili Francuzi i Britanci i više je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Frontmen grupe koja je 2017. s albumom Songs of Experience zasjela na prvo mjesto američke top ljestvice i tako postala prva grupa kojoj je to uspjelo u četiri desetljeća zaredom, nedavno je otkrio zašto nosi sunčane naočale. "Nije zbog umjetničkog hira, nego zbog glaukoma s kojim se nosim 20 godina", kazao je Guardianu.

Posljednja humanitarna akcija u kojoj je U2 sudjelovao bilo je doniranje punog zrakoplova zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa irskim zdravstvenim radnicima.

(Hina) 

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Nicole Murphy (Foto: AFP) Nicole Murphy i Antoine Fuqua (Foto: Profimedia) Nicole Murphy (Foto: Profimedia) Nicole i Eddie Murphy (Foto: AFP) +2 Nicole Murphy (Foto: Profimedia) Celebrity Bivša supruga kralja smijeha u 53. godini pokazala savršeno oblikovane trbušnjake i bujnu pozadinu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene