makedonski slavuj

Tragično je preminuo u 27. godini života i ostavio regiju u suzama: "Još nam je teško. Život nije fer"

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Toše Proeski dva mjeseca prije smrti osvojio je obožavatelje pjesmom "Igra bez granica" i istoimenim albumom.

Toše Proeski poginuo je 16. listopada 2007. u 27. godini života u prometnoj nesreći na autocesti blizu Nove Gradiške.

Pogledaj i ovo Tony Cetinski Poslušajte kako zvuči! Tony Cetinski spreman za koncert godine – novim singlom ''Tebi sve dugujem'' najavio spektakl u zagrebačkoj Areni!

Smrt makedonskog slavuja, kako su ga prozvali obožavatelji, nije samo njegovu rodnu Makedoniju rastužila nego cijelu regiju, a među njima i kolege. Pjevač Tony Cetinski često ističe koliko mu nedostaje Toše, s kojim je snimio pjesmu "Lagala nas mala". 

"13 dugih godina. Sutra negdje u ovo vrijeme napustio si nas fizički, ali samo fizički brate moj. Ne mogu vjerovati koliko i dan danas nedostaješ i koliko nam je još uvijek teško što si prerano otišao. Život stvarno nije fer ... Pitaš me gdje sam i što radim? Na cesti naravno i odvratna je kiša, ali tvoj osmijeh je nada koja je svima u današnje čudno i zlo doba toliko potrebna. Bit će sve u redu dok imamo tebe koji nas čuva svojom prisutnošću, pjesmama i svemu dobrim i plemenitim što si ostavio na ovoj planeti. Ti si anđeo dobrote.  Znam da nas čuvaš kao što i ti moraš znati da si uvijek u našim molitvama. Voli te brat", posvetio je Tony emotivnu objavu Toši u četvrtak, dan prije godišnjice smrti. 

Proeski je preminuo u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb - Lipovac kod Nove Gradiške. Putovao je iz Skoplja prema Zagrebu, a u jednom trenutku je njegov vozač i prijatelj Georgij Georgijevski izgubio kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion.

Pjevač je preminuo na mjestu nesreće zbog ozljeda vratne kralježnice. Georgijevski je imao teže tjelesne ozljede, a Tošina menadžerica Ljiljana Petrović je bila lakše ozlijeđena. 

Toše je preminuo na licu mjesta zbog ozljeda vratne kralježnice. Vozač je zadobio teže tjelesne ozljede, dok je Tošina menadžerica Ljiljana Petrović bila lakše ozlijeđena.

“13 dugih godina” Sutra negdje u ovo vrijeme napustio si nas fizički ali samo fizički brate moj. Ne mogu vjerovati...

Objavljuje Tony CetinskiSrijeda, 14. listopada 2020.

Inače, Proeskog većina obožavatelja, pogotovo u Hrvatskoj pamti po pjesmi "Igra bez granica". Nju je objavio 2007. na istoimenom albumu samo dva mjeseca prije svoje smrti i mnogi su tvrdili da ima dublje značenje, da savršeno opisuje život i smrt makedonskog slavuja. 

No njihovo uvjerenje je svojedobno opovrgnuo autor pjesme "Igra bez granica, skladatelj Miroslav Rus. Istaknuo je kako nije uopće bila namijenjena pjevaču. 

"To je pjesma koju sam napisao prije nego što sam i upoznao Proeskog. Jednu ili dvije godine prije nego ju je Toše otpjevao, sreo sam producenta Nikšu Bratoša, koji je surađivao i Tošom, i rekao mu kako imam pjesmu koju ne želim dati nikome, već je želim otpjevati sam premda je upropastio, ali da mi besplatno pomogne da je sredim" ispričao je tekstopisac prije dvije godine za srpski Kurir.

Bratoš mu je pomogao srediti "Igru bez granica", a kasnije kada se Rus vozio s Tošom, pjevač mu je 'kopao' po CD-ovima tražeći pjesme za koje je čuo da ne želi davati drugima i baš je našao tu.

"Rekao je kako je to pjesma za njega i da niti ne sanjam o tome da je pjeva netko drugi", prisjetio se tekstopisac. Mnogi su govorili kako je pjesma teška i kako je Proeski premlad za nju, no ipak su se oduševili kada ju je prvi put otpjevao.

" Nakon toga me povukao sa strane zabrinut kako je zvučao. Rekao sam mu da ju je otpjevao bolje nego što sam je ja napisao", otkrio je Rus. 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene