Točke umjesto pruga

Točkasta zebra potpuno zbunila promatrače, mislili su da je riječ o drugoj vrsti

Zebra (Foto: Screenshot/Instagram)
Zebra (Foto: Screenshot/Instagram) Foto: Screenshot/Instagram
Neobična zebra snimljena u Keniji ima točke umjesto pruga i smeđe umjesto bijelog krzna.

Fotograf Frank Liu tragao je za nosorogom u kenijskom nacionalnom parku Masai Mara kada je naišao na smeđu zebru koja je umjesto crnih pruga imala bijele točke. Zebra stara oko tjedan dana dobila je ime Tira, a iako su zebrine pruge jedinstvene poput otiska prstiju, uzorak na ovoj zebri još je posebniji, ali mogao bi imati negativne posljedice.

Biologinja Ren Larison proučava pseudomelanizam i slične poremećaje pigmenta kod životinja i tvrdi da su posebne jedinke češće na meti grabežljivaca, prenosi National Geographic. Zebrine pruge mogu biti i zaštita od muha koje prenose bolesti i uglavnom izbjegavaju prugaste površine, što može biti dodatni problem za ovu posebnu zebru.

No biolozi se slažu da će zebra imati posve normalan život ako dostigne odraslu dob jer je za tako posebne jedinke najopasnije djetinjstvo u kojem mogu biti izložene povećanim rizicima i odbacivanju krda.

Iz snimke koja je završila na društvenim mrežama čini se da je krdo prihvatilo Tiru, a snimke iz Kenije možete pogledati u nastavku.