Najusamljeniji svjetski žabac

''Ako ne pronađem svoju posebnu damu, moja će vrsta prestati postojati''

Žabac Romeo (Screenshot: YouTube)
Žabac Romeo (Screenshot: YouTube)
Pošto se približava Valentinovo, molimo, odvojite trenutak i pročitajte priču o Romeu, usamljenom bolivijskom žapcu.

Desetogodišnji samac morao je zatražiti ljudsku pomoć u posljednjoj potrazi za svojom Julijom koja bi, bude li neuspješna, mogla značiti kraj postojanja.

Romeo je, znate, posljednja žaba svoje vrste. Iz svoga akvarija u Prirodoslovnom muzeju u Cochabambi, Romeo već godinama bezuspješno doziva partnericu.

"Ne želimo da izgubi svaku nadu", kaže Arturo Munoz, znanstvenik iz udruge Global Wildlife Conservation, koji je organizirao prikupljanje donacija za potragu za žabljom Julijom.

Novac će se iskorisiti za istraživanje bolvijskih potoka i rijeka kako bi se pronašla ženka vodene žabe sehuencas (telmatobius yuracare), endemske bolivijske vrste žaba.

Znanstvenici će pokušati sve da se s Romeom ne ponovi priča "usamljenog Georgea", posljednjeg primjerka galapagoške kornjače, koji je uginuo 2012., a s njim i cijela podvrsta.

Vodene žabe sehuencas žive otprilike 15 godina, što znači da Romeu vrijeme curi.

Znanstvenicima je cilj prikupiti 15.000 dolara za Romea do Valentinova. S tim ciljem žapcu je otvoren profil na Matchu, vodećem svjetskom portalu za usamljena srca.

Romeo se ondje predstavio video snimkom na kojoj se hvali svojim plivačkim vještinama.

"Bok svima. Ja sam Romeo, vodena žaba iz Bolivije", govori seksi glas sa španjolskim naglaskom.

U njegovu statusu piše da je neženja i da nema djece. "Sigurno se pitate što žabac poput mene traži ovdje?", nastavlja Romeo.

"Pa, tražim srodnu dušu, baš kao i vi. Samo, moja je situacija malo.. hitnija".

Romea su pronašli prije deset godina. "Znali smo da su sehuencas vodene žabe ugrožene, kao i mnogi vodozemci u Boliviji, ali nismo imali pojma da cijelo desetljeće nećemo uspjeti pronaći još jedan primjerak", kaže Munoz.

Romeo je sramežljiv tip koji se obično skriva ispod kamenja u svojoj nastambi. Izlazi jedino u vrijeme hranjenja. Crvi i puževi su mu najdraže namirnice na jelovniku.

Prikupe li dovoljno novca, znanstvenici se nadaju da će moći pokrenuti deset ekspedicija na lokacije gdje je vrsta nekoć bila uobičajena, kao i u slična staništa, pa čak i ondje gdje ih još nitko nije tražio.

Ako ništa ne uspije, Munoz ne isključuje mogućnost kloniranja s ciljem očuvanja vrste.

"Ako vjerujete u ljubav i želite pomoći starom žapcu, molim donirajte za moj cilj", završava Romeo svoju poruku na Matchu. "Adios amigos". (Hina)