Aligatori okovani ledom ( foto: Screenshot/Youtube)
Aligatori okovani ledom ( foto: Screenshot/Youtube) Foto: Screenshot Youtube

Val hladnoće pogodio je velik dio SAD-a, srušivši brojne temperaturne rekorde. Osim na ljude hladnoća utječe i na životinje, a američki aligatori pronašli su neobičan način kako se od nje obraniti.


Močvarni park u Sjevernoj Karolini objavio je na svojoj Facebook stranici video aligatora u zamrznutom jezeru. Tijela su im potpuno okovana ledom iz kojega im vire samo nosnice kako bi mogli disati. Iako izgledaju kao da nisu živi, a neke je teško i uočiti, aligatori su živi i miruju kako bi sačuvali što više energije.

Vezani članci Mike Pompeo i Andrej Plenković Okončan sastanak Pompea i Plenkovića: "Nadam se da će državno tajništvo vidjeti da smo ispunili sve preduvjete za ukidanje viza za posjet SAD-u" Ured Photomata - 3 Stiže jak vjetar u leđa hrvatskim izvoznicima i američkim ulagačima: Ukida se dvostruko oporezivanje sa SAD-om

Ovi gmazovi ne mogu sami regulirati temperaturu svoga tijela, ali je mogu spustiti, kao i usporiti metabolizam u stanje poluhibernacije. Jedino na taj način mogu preživjeti teške uvjete.

Zamrznuti mogu biti i nekoliko dana, a kada zatopli i led se otopi, jednostavno otplivaju i termoreguliraju temperaturu tijela u normalu.