McGurkov efekt (FOTO: YouTube/Screenshot)
McGurkov efekt (FOTO: YouTube/Screenshot)

Do fenomena dolazi kada mozak od ušiju dobiva jednu informaciju, a prema kretnjama usana govornika drugu.


Vjerojatno ste dosad već naučili da našem mozgu ne treba baš uvijek vjerovati jer, između ostalog, informacije koje prikuplja pomoću očiju i ušiju gdjekad krivo interpretira.

Vezani članci Munja Munja udarila u isto mjesto barem 11 puta zaredom, takvo nešto ne viđa se često Slika nije dostupna Talijan šokiran razvrstavanjem otpada u Hrvatskoj: "Kakav sjajan narod!"

McGurkov efekt savršen je dokaz toj tvrdnji, a ako ne znate o čemu je riječ, imamo dvije snimke koje će vas istovremeno zbuniti i oduševiti.

Bar ili Far?

Koju riječ izgovara ovaj mladić, bar ili far, vašem mozgu ovisi o tome u koji dio videa gleda. Ne šalimo se. Premda je tonski zapis identičan od prve do posljednje sekunde, čut ćete obje verzije. Kažemo, ovisno o tome gledate li u njegove usne lijevo ili desno.

Ba ili da?

Sličan primjer imamo i u ovom slučaju. Najprije poslušajte zapis zatvorenih očiju, a zatim otvorenih. Čut ćete ponovo dvije verzije, ba i da, premda je tonski zapis kao i u prethodnom slučaju isti.

U čemu je štos? Riječ je o fenomenu koji je 1976. godine sasvim slučajno otkrio i opisao britanski kognitivni psiholog Harry McGurk.

McGurk je uočio da vizualna informacija dobivena na temelju kretnji usana govornika itekako utječe na ono što pojedinac čuje.

Drugim riječima, slušna komponenta jednog zvuka uparena s vizualnom komponentom drugog zvuka vodi do percepcije trećeg.

Primjenjeno na ovom drugom videu, zatvorenih očiju čut ćete muškarca da jasno govori "ba, ba, ba" (slušna komponenta), međutim ako isključite zvuk i gledate samo snimku, vaš mozak će zaključiti da govori "ga, ga, ga" (vizualna komponenta).

Otvorenih očiju i uključenoga zvuka doći do "da, da, da", što je pogrešna informacija jer se mozak, recimo to tako, zbunio dok je pokušavao riješiti konflikt.

Muškarac doista u stvarnosti govori "ba, ba, ba", no do fenomena je došlo zato što vizualna informacija nije bila pripadajuća.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju