Vremenske zone (Foto: Getty Images)
Vremenske zone (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Svatko tko je ikada putovao na drugi kontinent zna da mora namjestiti sat, i pravi i biološki, prema vremenskoj zoni destinacije.


Na svijetu postoje 24 vremenske zone, a jedna zemlja može imati više njih, poput SAD-a koji samo na kopnu ima četiri, plus petu na Aljasci. To ne iznenađuje s obzirom na to o koliko se velikoj zemlji radi. No koja država na svijetu ima najviše vremenskih zona?

Vezani članci Kiša u Zagrebu, ilustracija Velika promjena je pred vratima: Oblačno, kiša i osjetno hladnije, u nekim dijelovima zemlje već u četvrtak kiša Pogoršanje vremena zahvatilo zemlju Jesen na pomolu? Još malo vruće, a onda slijedi promjena vremena

Puno ljudi na prvu bi pomislilo da se radi o Rusiji, uzimajući u obzir da se prostire na dva kontinenta, Europu i Aziju. No odgovor je bitno drukčiji i iznenađujući: Francuska ima čak 13 vremenskih zona! 

Sama Francuska nalazi se u zoni srednjoeuropskog vremena (CET), kao i ostatak središnje Europe. No titulu je zaslužila zbog velikog broja bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija.

Među njima su Guadeloupe na Karibima, La Reunion u Indijskom oceanu i Francuska Polinezija na Pacifiku.

Iduće su dvije zemlje s najviše vremenskih zona SAD i Rusija, svaka s njih 11.

Kod SAD-a to je također zbog nekih prekomorskih teritorija, npr. Havaja u Tihom oceanu.

Što se Rusije tiče, radi se jednostavno o golemom prostoru koji se proteže od rta Dežnjev na istoku do oblasti Pskov koja na zapadu graniči s Estonijom. (Hina)