Polidimetilsiloksan traženi je sastojak (FOTO: Profimedia)
Polidimetilsiloksan traženi je sastojak (FOTO: Profimedia)

Tko bi rekao, ali traženi polidimetilsiloksan moguće je pronaći u McDonald’su.


Ma koliko to na prvu bizarno zvučalo, ako je vjerovati japanskim znanstvenicima, učinkoviti lijek za ćelavost čitavo ovo vrijeme vam je ležao gotovo nadohvat ruke. Mogli ste ga naći u pommes fritesu u obližnjemu lancu s brzom hranom, pa ukoliko još niste odustali od želje da vam vjetar mrsi kosu, trk u McDonald’s.

Naime, stručnjaci s Državnog sveučilišta u Jokohami su otkrili da je polidimetilsiloksan savršeni saveznik pri tom zadatku, a moguće ga je pronaći upravo u krumpirićima spomenutoga lanca budući da ga koristi pri prženju na ulju.

Polidimetilsiloksan je u laboratorijskim uvjetima pomogao da miševima ponovo izraste dlaka unutar samo nekoliko dana, a prema tvrdnjama profesora Junjija Fukude, preliminarni testovi govore da će isti tretman od koristi biti i čovjeku.

Iz McDonald’sa zasad nisu željeli ništa komentirati, premda govorimo o vrlo unosnome poslu pokaže li se da su japanski znanstvenici pogodili u sridu. Primjerice, industrija koja proizvodi razne preparate za borbu protiv ćelavosti obrnula je oko 6 milijardi dolara samo u SAD-u u 2016. godini.