Gordan Lauc, profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, napisao je u objavi na svome Facebook profilu da je zbog 25 kuna participacije dobio ovrhu od skoro 700 kuna. Ono što cijelu situaciju čini apsurdnijom jest što 25 kuna nije platio jer je u bolnici bio u ranim jutarnjim satima, zbog čega mu, tvrdi, nisu mogli napisati račun.


Gordan Lauc, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, platio je gotovo 700 kuna ovrhe koja mu je stigla jer nije mogao platiti 25 kuna participacije prilikom pregleda u bolnici. U objavi na svom Facebook profilu napisao je kako je to učinio jer se nije htio natezati sa sudom.

Vezani članci HEP Elektra ih htjela ovršiti, a ispalo da su zapravo - preplatili račun: "Ovo im nije prvi put da pokušavaju od nas izvući pare za navodna dugovanja" Slika nije dostupna KBC Zagreb: Otvorena prva Jedinica za liječenje zatajenja crijevne funkcije u Hrvatskoj

Međutim, Lauc je KBC Zagreb prijavio DORH-u, ali i napisao da postoji mogućnost da mu je prijedlog za ovrhu poslan jer se odvjetničko društvo s KBC-om udružilo u "zločinačku organizaciju". 

Status koji je napisao podijeljen je više od 400 puta.

Cijelu objavu možete pročitati ispod:

"Ja doista volim ovu našu zemlju. Putovao sam svuda po svijetu, živio dulje vrijeme u Njemačkoj i Americi, no ma koliko god se mi žalili na Hrvatsku, ona je još uvijek jedno predivno mjesto za život. No upravo zbog toga , smatram svojom obavezom vrištati do neba kada vidim kako nam pojedinci zagorčavaju život i pretvaraju Hrvatsku u močvaru... Svi smo se mi nagledali svakakvih gluposti oko nas, no ako ih sami ne krenemo ispravljati, neće ih nitko ispraviti. Stoga evo mog malog doprinosa ispravljanju «krivih Drina».

Dakle priča počinje jedne noći u lipnju 2015. kada sam završio na hitnoj na Rebru, jer sam dan kasnije morao na put avionom, a upala uha mi se nikako nije smirivala. Simpatični mladi specijalizant mi je stavio antibiotsku mast u uho i stvar je bila riješena. Kako su bili sitni noćni sati, nisu mi mogli ispostaviti račun na 25 kuna participacije, pa su mi ga rekli poslati kući. Nisu ga nikada poslali, i ja sam na to potpuno zaboravio. Sve do danas kada sam dobio rješenje o ovrsi prema kojem moram platiti tih 25 kuna participacije, zatezne kamate od cca 4 kune, ali i 688,13 kn troškova ovrhe.

Dakle dužan sam im 25 (dvadesetpet) kuna, a i to samo zato što mi nisu bili u stanju naplatiti tih 25 kn kad sam bio kod njih. Nikada mi nisu poslali račun i sada mi šalju ovrhu za tih 25 kn, ali i za troškove ovrhe od 688,13 kn (dakle skoro 30x više od neplaćenog računa). Kako nemam vremena za gubljene na natezanje sa sudom, a troškovi koji su navedeni u prijedlogu za ovrhu su u skladu sa zakonom, ja sam to platio. No paralelno sam napisao kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u kojem izražavam sumnju da se predmetno odvjetničko društvo i uprava KBC-a udružili u «zločinačku organizaciju» (to je pravni termin koji opisuje udruživanje više osoba radi poduzimanja nezakonitih radnji) radi ostvarivanja nepripadajuće dobiti. Možda taj račun meni nisu poslali slučajno. Možda su slučajno zaboravili poslati i opomenu i čekali dvije godine. No možda to sve nije slučajno. Možda oni namjerno nisu poslali račun, kako bi odvjetničko društvo moglo naplatiti troškove ovršnog postupka. Ja sam izrazio sumnju, a na Državnom odvjetništvu je da istraži jesu li te sumnje opravdane.

Samo što nas dosadašnje iskustvo uči da takve situacije baš i nisu prioritet Državnom odvjetništvu, pa molim sve svoje Facebook prijatelje da se organiziramo i pomognemo im. Jeste li se možda vi sami ili netko od vaših prijatelja našao u sličnoj situaciji? Je li možda u pitanju bilo isto ili povezano odvjetničko društvo ili javni bilježnik? Idemo iskoristiti moć društvenih mreža i sami provjeriti te sumnje. Ja ću vrijeme koje bi potrošio na žalbe na tu ovrhu uložiti u skupljanje informacija i možda na taj način napravimo jedan mali korak prema društvu u kojem će svima nama biti bolje..."
 

Iz KBC-a šute

Iz KBC-a Zagreb danas bez odgovora. O svemu se oglasio i ministar Milan Kujundžić.

"Ne znam za takvo nešto, ali ću kontaktirati ravnatelje glede takvih stvari da se ovrhe ne događaju. Ali isto tako i pozvati sve druge građane da ispunjavaju svoje obveze", rekao je ministar zdravstva.

Pregledom nastalih troškova Gordanove ovrhe najveći dio otpada na odvjetnički trošak tj. sastav prijedloga za ovrhu - gotovo više od polovice iznosa.

"Smatram da trošak odvjetnika ne bi smio postojati, a to se može mijenjati kroz izmjene Ovršnog zakona. Pravnim osobama njima treba zabraniti da koriste odvjetničke usluge za ovakve situacije ili ako ih žele koristiti neka ih same i plate", smatra saborski zastupnik Goran Aleksić.

Da je takva praksa nepoštena smatraju i u Udruzi hrvatskih pacijenata. Predsjednik Udruge Marijo Drlje apelira na ministra Kujundžića i ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića u otvorenom pismu koje prenosimo u cijelosti.

"Zadnjih dana obrati​l​o nam se veći broj oboljelih​ ​sa zamolbom što napraviti budući da su dobili ovrhu KBC-a Zagreb za dug iz 2014. godine u iznosu glavnice od 25,00 KN (ima i većih i manjih iznosa). Ljudi uopće nisu znali (tako kažu) za dug i nitko ih nije obavijestio.

Je li ovakav propis koji ovo dopušta sramot​a​ za državu, bolnice i društvo u cjelini da se za iznos od 25,00 KN pokreće bilo kakav a pogotovo postupak koji oboljelima​​ ​donosi daljnji trošak javnog bilježnika i posebice odvjetnika u iznosu od 688 KN​?

Molimo Vas ispitajte ovu i sve slične situacije i pokušajte naći neko drugo manje bolno riješenje o naplati 25 kn.

Predlažemo​:

1.​ da se prvo dužnicima upute Opomene i da neki rok, recimo od 15 dana da podmire svoje obaveze …. ili

​ 2. da se na Otpusno pismo (koje se u pravilu​ šalje naknadno poštom i nema nikakvih dodatnih troškova) na dnu napiše ako postoji dug i u kom ga roku oboljeli mora podmiriti.​

Pitamo Vas što će se dogoditi u pravosudnom sustavu​ ako svaki oboljeli napiše Žalbu na Ovrhu?

Molimo Vas u ime osiromašenog hrvatskog puka​ ispitajte koliko ima ovakvih i sličnih ovrha u MIZ-u i pokušajte to spriječiti. Molimo Vas pronađite neki drugi manje bolan način naplate glavnice od 25 kn (kao i svih sličnih malih iznosa…)!

U nadi da čete ovo pročitati i nešto poduzeti na korist osiromašenom hrvatskom puku. U očekivanju odgovora želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih. U dobroj vjeri", napisao je Drlje.