Što kažete?

Smije li žena biti Djed Božićnjak? Pitanje oko kojeg se vodi pravna bitka

Djed Božićnjak (Foto: thechive.com)
Djed Božićnjak (Foto: thechive.com) Foto: thechive.com
Djed Božićnjak tradicionalno je muška uloga, no znači li to da ga ne smiju glumiti žene?

U Velikoj Britaniji vodi se pravna bitka oko toga smije li, i u kojim situacijima, Djeda Božićnjaka glumiti žena. Stanovnici Great Aycliffa upitali su Gradsko vijeće smije li žena glumiti Djedicu na blagdanskoj paradi, a naišli su na zanimljiv odgovor.

Vijeće je zaključilo da "žena može biti Djed Božićnjak samo ako nema dovoljno muških dobrovoljaca". U obrazloženju ističu da bi prihvatili ženu u ulozi Djedice kada ne bi bilo dovoljno muških dobrovoljaca jer je to bolja opcija od otkazivanja božićne parade, no da ne vide potrebu za ženom u "tradicionalno muškoj ulozi", prenosi Metro.

"To nema nikakve veze s jednakosti. Nemam nikakvih problema s Bakom Božićnjak, no uloga Djedice je tradicionalno muška. Djeca očekuju muškog Djeda i mislim da bi uvođenje umjetne političke korektnosti naštetilo ugledu vijeća", poručio je član vijeća Arun Chandran.

Chandran tvrdi da "politička korektnost ne bi trebala prevladati nad očekivanjima javnosti" te da bi mijenjanje ove tradicije moglo samo uroditi negativnim publicitetom. U Velikoj Britaniji postoji zakonska regulativa koja traži od poslodavaca pružanje jednake prilike i muškarcima i ženama pa se, primjerice, u oglasima ne smije tražiti samo konobare ili konobarice već oboje.

Ipak, postoji iznimka na koju računaju vijećnici, a prema kojoj je moguće dati prednost nekom spolu samo ako za to postoje istinski razlozi. Jedan od takvih razloga uključuje i "uvjerljivost u dramskoj ulozi", što bi u ovom slučaju moglo prevagnuti u korist muškaraca. Vijeće će konačnu odluku donijeti 12. prosinca, a svoje mišljenje možete iznijeti u anketi.

Anketa

Smije li žena glumiti Djeda Božićnjaka?

Ukupno glasova: