Tajnu otkrila obavještajna agencija

Odgonetnut kod iz pisama starih 500 godina: Otkriveno što je brinulo španjolskog kralja tijekom pohoda na Italiju

Kod iz pisama španjolskog kralja Ferdinanda II (Foto: Španjolski nacionalni muzej)
Kod iz pisama španjolskog kralja Ferdinanda II (Foto: Španjolski nacionalni muzej) Foto: Španjolski nacionalni muzej
Tajni kod kojeg je koristio španjolski kralj Ferdinand II. kako bi raspravljao o ratnoj strategiji je odgonetnut.

Kodovi španjolskog kralja Ferdinand II, pronađeni u dva pisma iz 1502. i 1506., korišteni u tijekom rata s tadašnjim talijanskim pokrajinama.

"Ta dva pisma stručnjacima omogućuju da shvate vojne upute i taktike koje su izmjenjivali kralj Ferninad II. i njegov vojskovođa", ABC-u je potvrdio glasnogovornik Vojnog muzeja u Toledu. "Također nam omogućuju bolje razumijevanje prijetnji kojih su se bojali", dodao je.

Misteriozan kod odgonetnula je Španjolska obavještajna agencija CNI. Iz agencije su rekli kako je kod korišten kako bi kralj, tijekom pohoda na Italiju, razmjenjivao informacije s vojskovođom Gonzalom de Cordobom.

Kralj je izrazio nezadovoljstvo po pitanju pohoda na Napulj, tijekom kojeg su Španjolci grad pokušali zauzeti na prepad. Također, rekao je glasnogovornik Muzeja, ova su pisma otkrila da se "kralj brinuo zbog budućnosti svoga kraljevstva."

Prvi pokušaj da se kod odgonetne dogodio se u 19. stoljeću, kada je njemački povjesničar Gustave Bergenroth pronašao pisma "velikog kapetana" kralja Ferdinanda.